Rubin, safir i smaragd – Otkrijte neodoljivu lepotu ovih dragulja!

rubin safir i smaragd maestro jewelers 1a

Rubin, safir i smaragd – da li bi vam bilo lako odabrati jedan od ova tri draga kamena? Obožavate crvenu boju, ali vam se smaragd slaže sa očima? Safir vas pak podseća na leto i jednu malu plažu na Kanarskim ostrvima na kojoj vas je vaš dragi zaprosio? Zaista, za koji dragi kamen se odlučiti da najviše odslikava vas i sve ono što vaše uspomene čini posebnim?

Rubin, safir i smaragd – Koji dragi kamen birate?

Prva razlika koja se uočava kada je u pitanju rubin, safir i smaragd, tiče se njihovog kolorita. Boja ovih dragocenih kamenčića je toliko impresivna da se naročita nijansa u kolornom spektru naziva upravo po njima. Rubin crvena, safirno plava ili smaragdna često se nalaze u specifikaciji mnogih proizvoda masovne kulture.

Osim po svojoj prepoznatljivoj, autentičnoj boji, rubin, safir i smaragd poznati su i zbog svojih drugih osobina. Rubin i smaragd su veoma retki i po karatu ponekad mogu koštati više nego dijamant. Safir je poznat po svojoj izuzetnoj tvrdoći i otpornosti, zbog čega se nakit u koji je ugrađen smatra večnim. Ipak, dijamanti se najređe nalaze, manji su od ostalog dragog kamenja i zbog toga obično dostižu najvišu cenu.

rubin safir i smaragd maestro jewelers 4a

Čuvena kuća dijamantskog nakita IDC više od pola veka vrši pažljivu selekciju najčistijeg i najkvalitetnijeg dragog kamenja. Sertifikovane dragulje proverenog porekla ugrađuje u naročito dizajniran dijamantski nakit od belog i žutog zlata. IDC kolekcije prosto odišu sofisticiranošću, ženstvenošću i stilom. U njima se mogu naći izvanredno stilizovani primerci prstenja, ogrlica, narukvica i naušnica sa vrhunskim precioznim kamenjem.

Dragi kamen koji ostavlja veoma snažan utisak i koji dame prosto obožavaju na nakitu jeste rubin. Skala njegovog kolorita može varirati od ružičaste do zagasito crvene, a ona zavisi od količine prisutnog hroma. Rubin najintenzivnije crvene boje, koja se još naziva bojom golubije krvi, najtraženija je na tržištu.

Kao i u slučaju drugih dragulja, rubin se javlja u dve forme: prirodnoj i artificijelnoj. Prirodna nalazišta rubina zabeležena su u Mjanmaru, Šri Lanki, Keniji, Madagaskaru, Kambodži i određenim delovima SAD-a. Iskusni draguljari sintetički rubin lako prepoznaju po odsustvu nečistoća, svojstvenim prirodnom kamenu.

„Hajde, plavi moj safiru!“

Safir je dragi kamen poznat još od VII veka pre nove ere i njegovoj lepoti niko nije mogao odoleti. Njime su bili očarani najpre Etrurci, da bi ga kasnije iz Indije donosili Grci i Rimljani. O njemu su Lorka i drugi svetski pesnici ispevali stihove, poredeći oči svoje drage sa ovim fascinantnim kamenom. Safir je ušao i u melodije popularne muzike, ali i postao tema mnogih romana i filmova.

Safir predstavlja varijantu minerala korunda, odnosno aluminijum oksida, koji je prirodno bezbojan i transparentan. Svoju markantnu plavu boju ovaj kamen dobija od primesa gvožđa i titanijuma. Smatra se da je safir vredniji što je providniji.

Od specifičnosti njegovog plavetnila potiče i stari latinski naziv sapphirus, u značenju plav. Poznato je da se safir može javiti i u ljubičastoj nijansi, koju dobija od elementa vanadijuma. Takođe, može ga karakterisati i ružičasti preliv, dobijen od hroma ili magnezijuma.

rubin safir i smaragd maestro jewelers 3a

Najpoznatija područja u kojima se vrše iskopavanja safira nalaze se u Keniji, Kašmiru, Tanzaniji, Madagaskaru i Šri Lanki. Ipak, najveća izvorišta ovih plavih dragulja su u Mjanmaru, na Tajlandu, u Indiji, SAD-u i Australiji.

Poseban prirodni fenomen predstavlja čuvena Safir zvezda – izuzetno raritetna vrsta safira. Njegova kristalna struktura je takva da, pri svetlu uperenom iz bilo kog pravca, pokazuje obrise zvezde. Zvezda se ponekad može videti i u njemu srodnom kamenu – rubinu. U to se možete uveriti već danas, u svetu dijamanata Maestro Jewelers.

Da li je za vas smaragd pravi izbor iz fantastične trojke rubin, safir i smaragd?

Kao i u slučaju drugih dragulja, zelena boja smaragda potiče od prisustva hroma i vanadijuma. U zavisnosti od procenta učešća ovih elemenata, može se javiti u velikom dijapazonu zelene i plavo-zelene boje. Smaragd je varijanta minerala berila, od kojeg dobija tvrdoću. Osim od čvrstine, njegova vrednost zavisi još i od načina od brušenja, čistoće i karataže.

Nalazišta najkvalitetnijih smaragda zabeležena su u Kolumbiji, dok se odlični smaragdi iskopavaju i u Brazilu, Zimbabveu, Zambiji i Madagaskaru. Izvorišta ovog ukrasnog kamenja takođe imaju Pakistan, Avganistan, Indija i Rusija.

rubin safir i smaragd maestro jewelers 2a

Ko voli boju planinskih proplanaka i amazonskih šuma, sigurno će se odlučiti za fantastično zeleni smaragd. Kažu da zelena odmara oči i um, te da u svojoj modnoj kolekciji treba imati bar neki komad odeće ili nakita u smaragdnom koloru.

Bilo da volite ogrlicu, minđuše ili prsten sa smaragdima, u draguljarnici Maestro Jewelers sigurno ćete pronaći neki zadivljujuć primerak. U zavisnosti od prigode i raspoloženja, ovaj impresivni nakit možete nositi u kompletu ili pojedinačno. Obogatite svoju kutiju za nakit izvrsnim komadom sa draguljima. Rubin, safir i smaragd su savršen mali detalj kojim ćete nesumnjivo oplemeniti svoju svakodnevicu i obogatiti porodičnu baštinu.

Related posts

X