Njegovo veličanstvo – dijamant

Dijamant, Maestro Jewelers

Dijamant je nadragoceniji prirodni kamen na svetu. On je simbol prefinjenosti i luksuza, a nakit u koji je ugrađen ovaj izuzetni kamen, iz godine u godinu dobija na vrednosti. Mnogi se pitaju zbog čega je dijamant toliko cenjen.

Dijamant je, kako je to polovinom 18. veka uočio francuski hemičar Antoan Lavoazje, sastavljen od ugljenika. U pitanju je prirodni kamen koji nastaje u posebnim uslovima, tokom veoma dugog vremenskog perioda. Dijamanti se kristališu na dubinama od oko 200 km, a za njihov nastanak neophodna je odgovarajuća kombinacija temperature i pritiska.

Ono što utiče na vrednost dijamanata, svakako je i vreme potrebno za njihovo stvaranje. Nekada je za taj proces potrebno čak tri milijarde godina.

Nastanak dijamanta može se podeliti u nekoliko faza. Početak procesa podrazumeva prelazak ugljenika iz gasovitog u tečni oblik. Ovo se događa pri velikim pritiscima i temperaturi od preko hiljadu stepeni. Zbog toga ne čudi to što je dijamant najtvrđi prirodni mineral na svetu. Sa druge strane, ovaj kamen odlikuje najviša tačka topljenja u prirodi. Nakon što se ohladi, tečni ugljenik počinje da se kristalizuje. Putem vulkanskih erupcija, kristali se pomeraju ka površini zemlje. Kada se približe gornjim slojevima, u kojima se nalaze rudnici, moguće ih je otkriti i iskopati.

Zanimljiva je činjenica da dijamanti mogu nastati i pod uticajem spoljašnjih faktora, poput meteorita. Krater u Sibiru širok oko 100 km stvoren je pri udaru asteroida o Zemlju pre oko 35 miliona godina. On sadrži veliku količinu dijamanata koji zbog izuzetne tvrdoće nisu pogodni za izradu nakita, već su idealni za upotrebu u industrijske svrhe. Specifična čvrstina ovih dijamanata rezultat je visokih temperatura do kojih je došlo pri eksploziji, kada je asteroid udario o površinu Zemlje.

Dijamant, Maestro Jewelers

Kako se obrađuje dijamant?

Pored toga što se koriste u izradi nakita i satova, dijamanti imaju važnu ulogu i u industrijskoj primeni. Naime, od njih se prave alati za sečenje i brušenje drugih materijala.

Neobrađeni dijamant pažljivo se proučava, kako bi se pri sečenju iskoristila njegova maksimalna površina. Postoje različiti načini brušenja, a najpoznatiji su kružni, oblik suze, princess cut (kvadratni oblik), pravougaoni… Težina sirovog kamena se, nakon obrade, najčešće prepolovi. Težina dijamanata izražava se u karatima, a jedan karat označava težinu od 0.2 grama.

Dijamant je prepoznatljiv po izuzetno visokom stepenu prelamanja svetlosti, što se dešava zbog njegove specifične strukture.

Pri vrednovanju dijamanta, u obzir se uzimaju brušenje, boja, finoća, veličina kamena i sertifikat. U zavisnosti od ovih pet elemenata, formira se cena. Što se tiče boje dijamanta, skala se kreće od slova D do slova Z, pri čemu su DEF najbolje kategorije.

Pod finoćom se podrazumevaju inkluzije prisutne u kamenu. Naprsline koje su najčešće nevidljive golim okom, sprečavaju prelamanje svetlosti i utiču na nižu cenu kamena. Kamenje je moguće laserski tretirati, da bi bilo bolje finoće, mada je svakako bolje odabrati prirodno čist kamen. Dijamanti najbolje finoće izuzetno su retki i skupi, a svog kupca pronađu čim se pojave na tržištu.

Dijamant, Maestro Jewelers

Gde kupiti prirodni dijamant?

Pri kupovini dijamanata, treba se voditi univerzalnim smernicama za kupovinu dragocenosti. Pre svega, moramo voditi računa o kvalitetu nakita koji biramo. Sa druge strane, neophodno je da odabrani kamen poseduje međunarodno priznat sertifikat. Bez papira na kome je precizno navedena specifikacija kamena i serijski broj koji je na njemu ugraviran, dijamant neće imati odgovarajuću vrednost. Iz tog razloga, dijamant je potrebno kupiti na proverenom, pouzdanom mestu.

Maestro Jewelers već tri decenije poznavaocima i ljubiteljima prirodnih dijamanata nudi veliki izbor nakita sa ovim izuzetnim kamenom. U našim kolekcijama možete pronaći dijamante ugrađene u zlato i čelik, a kamenčiće možete kupiti i zasebno.

Posebno smo ponosni na jedinstvenu Moriah kolekciju koja se bazira na kombinaciji dijamanata, zlata i autentičnog jerusalimskog kamena sa planine Morije. Svaki od 500 komada ove limitirane serije ručno je izrađen.

Pored velikog izbora nakita i satova, nudimo vam i nadogradnju dijamanata, što je pravi način da investirate u budućnost.

Za dodatne informacije, budite slobodni da nas pozovete ili nas posetite u prodajnom salonu u centru Beograda.

Related posts

IWC Pilot satovi

IWC Pilot satovi – Savršeni spoj elegancije i preciznosti

IWC Pilot satovi predstavljaju uzor elegancije i preciznosti. Osnovan 1868. godine, čuveni švajcarski brend ima bogatu istoriju u svetu horologije. Njegovo putovanje od Švajcarske...

Pročitajte više
X