Verenički prsten sa dijamantom – Započnite novo poglavlje u svojoj ljubavnoj bajci sa stilom

Verenički prsten sa dijamantom

Verenički prsten sa dijamantomVerenički prsten sa dijamantom predstavlja novo poglavlje u ljubavnoj bajci.

Veridba je događaj o kojem maštaju sve devojke. Prožeta je neverovatnom intimnošću i romantikom, koju delite samo vi i vaš dragi, dok verenički prsten, u narednim danima, sa osmehom na licu pokazuje prijateljicama i porodici.

Vereneički prsten sa dijamantom

Da je vereničko prstenje simbol ljubavi pokazuje i istorija. Još su Stari Egipćani isticali da je ovo prstenje simbol vezivanja i neraskidivosti braka, te su uveli pravilo nošenja na domalom prstu. Naime, u Egiptu je bilo rastprotranjeno verovanje da vena amoris (“ljubavna vena”) ide direktno do srca zbog čega verenički prsten mora da se nađe baš na 4. prstu.

Verenički prsten sa dijamantom

Rimljani su tradiciju vereničkog prstena podigli na viši nivo. Njihove neveste dobijale su 2 modela. Zlatni, bogato ukrašen, bio je namenjen samo za svečane prilike, dok su prsten od gvožđa nosile u kući.

Ipak, verenički prsten sa dijamantom pojavio se tek u 15. veku zahvaljujući Maksimilijanu I. Želeći da istakne lepotu svoje voljene, ali i da pokaže koliko je njihova ljubav jaka, rimski imperator i nemački kralj je 1477. godine zaprosio Mariju Burgundsku dijamantskim prstenom.

Zašto su dijamanti postali obavezni ukras vereničkog prstena?

U mnoštvu prelepog dragog kamenja dijamanti nisu slučajno izabrani za najvažniji prsten. Oni su najcenjeniji i najtvrđi kamen kojim se ukazuje da će ljubav biti večna, tj. da će odoleti svim nedaćama i izazovima koje brak donosi. Ujedno, simbol su luksuza i elegancije koji i najjednostavniju odevnu kombinaciju čini savršenom.

Verenički prsten sa dijamantom

S obzirom da ne postoje dva istovetna, možemo slobodno da kažemo da je svaki verenički prsten sa dijamantom svojevrsni unikat.

Ipak, pre nego što krenete u odabir prstena za svoju dragu morate znati osnovne karakteristike čuvenog kamena. Vrednost, samim tim i cenu, dijamanta određuju tzv. 4C karakteristike – cut (rez), color (boja), clarity (čistoća) i carat (karat).

Rez je jedina karakteristika koju stvara čovek. Ona daje oblik, kao i idealno prelamanje i sjaj. Više od 70 odsto dijamanata na vereničkom prstenu je okruglog oblika (Round Brilliant Cut). Mada se često sreću i ovalnog i blago četvrtastog oblika.

Iako vlada mišljenje da su dijamanti bezbojni, oni, zapravo, sadrže primese žute, sive i braon boje. Da bi se preciznije odredila boja Gemolological Institute of America je napravio klasifikaciju označavajući kamenje slovima od D (bezbojan) do Z (žut). Pri čemu su najcenjeniji, ali i najređi, potpuno bezbojni.

Verenički prsten sa dijamantom

Kako dijamanti u sebi nose primese drugih minerala ili materija, tzv. inkluzije, stepen čistoće direktno određuje njihov kvalitet. Besprekorno čisti nose oznaku IF (internal flawless). Slede sa oznakama VVS1 i VVS2, odnosno sa vrlo, vrlo malim inkluzijama. Zatim, VS1 i VS2 sa vrlo malim stepenom nečistoće. SI1, SI2, SI3 označavaju da dijamanti sadrže male inkluzije.

Karat predstavlja težinu. Ona je u svim standardima ista. Što znači da je jedan karat (1ct) 0,20 gr.

Belo, žuto ili roze zlato?

Pored karakteristika dijamanta treba obratiti pažnju i na zlato.

Boja zlata određena je legurama. Tako je žuto legura čistog zlata, ali to ne znači da je ono najkvalitetnije. Treba imati u vidu čistoću koja se izražava u karatima.

Verenički prsten sa dijamantom

I dok je ranijih decenija verenički prsten sa dijamantom pravljen isključivo od žutog zlata, današnji trendovi u prvi plan su stavili zlato bele boje koje se dobija legiranjem sa niklom, paladijem, cinkom.

Nakit od roze zlata vlada modnom scenom ove godine, odakle je preneto u bridal svet. Nežna ružičasta nijansa nastaje mešanjem legure zlata, srebra i bakra.

Kako odabrati verenički prsten sa dijamantom?

Verenički prsten je, uz burmu, komad nakita koji se nosi svakog dana, te je veoma važno da on odgovara stilu buduće neveste. Zato stručnjaci savetuju da vidite kakav nakit vaša voljena nosi u casual varijantama. Takođe, obratite pažnju koji bira za svečane prilike.

Ukoliko preferira statement modele pravi izbor jeste verenički prsten sa krupnim dragim kamenom ili sa više dijamanata atraktivnog dizajna.

Verenički prsten sa dijamantom

Romantične neveste ostaće bez reči ako svoju izjavu ljubavi upotpunite originalnim prstenom. Baš kao što naziv kaže „Love Ring“ poziva na ljubav u čijem se slovu O krije prelepi dijamant. Originalni dizajn dodatno naglašava drevni kamen sa planine Moriah po kome je Moriah jedinstveni nakit u svetu.

Verenički prsten sa dijamantom

Za urbane devojke koje žele da se njihov verenički prsten izdvoji, tu su čuveni „šetajući“ Chopard dijamanti, dok damama koje biraju klasiku nepogrešivi poklon jeste IDC Solitaire prsten karakteristične forme koja u prvi plan ističe lepotu kamena.

Verenički prsten sa dijamantom

Ukoliko ste odlučili da zakoračite u novi deo zajedničkog života, posetite Maestro Jewelers. Inspirisani ljubavlju, a vođeni vašim željama pronaći ćemo najlepši verenički prsten sa dijamantom za vašu dragu.

Related posts

Chopard Happy Sport satovi

Chopard Happy Sport satovi – Šetajući dijamanti kao simbol ženskog duha

Chopard Happy Sport satovi san su dama širom sveta. Svima je dobro poznato da je dijamantski nakit najbolji prijatelj svih žena. Zahvaljujući Chopardu još...

Pročitajte više
X