Velika zvezda Afrike sija u Londonskom Tower-u

VELIKA ZVEZDA AFRIKE SIJA U LONDONSKOM TOWER-U

Sasvim slučajno, 26. januara 1905. godine, u južnoafričkom rudniku Premijer pronađen je do tada najveći dijamant na svetu. Frederik Vels, koji je bio nadzornik rudnika, krenuo je u rutinsku inspekciju i otkrio ogroman proziran kamen plavičasto-belog odsjaja. U prvom trenutku, mislio je da je reč o šali. Bio je uveren da su mu rudari, kako bi ga ismejali i zbunili, podmetnuli komad stakla. Međutim, nakon podrobnih analiza, uvideo je da je došao do senzacionalnog nalaza: dijamant je u sirovom stanju bio težak 3106,75 karata, odnosno 622 grama! Najveći dijamant sveta ipak nije dobio ime po svom pronalazaču, već po vlasniku rudnika, Tomasu Kalinanu, a kasnije mu je nadenuto još jedno poetično ime – Velika zvezda Afrike.

Vlada kolonije Transval, na čijoj je teritoriji pronađen jedinstveni dragulj, darovala ga je 1907. godine tadašnjem britanskom kralju Edvardu VII za njegov 66. rođendan.

Zanimljivo je i kako je Kalinan putovao do Engleske – da bi se zavarali tragovi i sprečila krađa, kopija je poslata brodom, a originalni dragulj je do Engleske stigao običnom poštom. Koliko je senzacionalno bilo otkriće ovog džina među dijamantima, isto toliko je bila uzbudljiva i njegova obrada.

Kalinan je iz Engleske poslat u Amsterdam, u radionicu Jozefa Ashera, koji je čitavih šest meseci proučavao unutrašnju strukturu kristala i smišljao kako da ga podeli i obradi. Na kraju je odlučio da od Velike Zvezde Afrike napravi devet velikih i 96 manjih dijamanata. Sam proces brušenja započet je 3. marta 1908. godine i trajao je osam meseci.

Najveći dijamant, težak 530.20 karata, oblika suze brušene u 74 fasete, ugrađen je u britanski kraljevski skiptar koji je izložen u londonskom Tower-u, u posebnoj zbirci krunskih dragulja. Drugi najveći komad dobijen iz velikog dijamanta nazvan je Kalinan II i ugrađen je u britansku krunu.

Sve do 1985. godine, kada je otkriven Zlatni jubilej, Kalinan ili Velika zvezda Afrike bio je najveći sirovi i obrađeni dijamant na svetu. Maštu i danas golica činjenica da je bilo jasnih naznaka kako je on tek deo znatno većeg kristala, ali njegova izgubljena polovina do danas nije pronađena.

X