Ulysse Nardin Freak satovi – Remek delo modernog časovničarstva

Ulysse Nardin Freak satovi

Ulysse Nardin Freak satovi dobili su svoje nove verzije.

U malom, ali fascinantnom svetu časovničarstva, švajcarski satovi uticali su na tok čitave industrije, ostavljajući značajni trag u istoriji. Najveću pažnju među njima početkom 21. veka privukao je Ulysse Nardin.

Svojim revolucionarnim Freak modelom čuveni brend promenio je lice modernog časovničarstva, te ne čudi što je ovaj sat poneo titulu avangardnog remek-dela koje je razbilo sve znane koncepte.

Ulysse Nardin Freak satovi – tradicija duga 20 godina

Ne tako davno satovi su u potpunosti pravljeni od metala. Bez obzira što su zupčanici i balansne opruge izrađivani od najnaprednijih legura, ipak su one u osnovi bile metalne. Ova percepcija u pogledu materijala zauvek je promenjena kada je 2001. godine Ulysse Nardin javnosti predstavio svoj najnoviji izum nastao iz saradnje dvojice vizionara – Rolfa Schnydera, izvršenog direktora brenda i Ludwiga Oechslina, briljantnog horologa.

Upravo je cenjeni švajcarski časovničar i dizajner imao presudni uticaj u stvaranju do tada neviđenog sata koji je Schnyder opisao kao “fragmentom poezije u svetu mehaničkih satova”.

Iako je studirao arheologiju na Univerzitetu u Bazelu i doktorirao filozofiju, ljubav prema merenju vremena je prevagnula te je uporedo završio za časovničara dobivši diplomu švajcarskog majstora u ovoj oblasti.

Ulysse Nardin Freak satovi

Oechslin je postao nadaleko poznat kada je kao direktor Međunarodnog muzeja horologije restaurirao astronomski, tzv. Farnese sat u Vatikanskoj biblioteci. Ubrzo je konstruisao repliku antičkog mehaničkog kalkulatora i razvio izuzetno kompleksan astronomski sat Türler. Takođe, dizajnirao ručni sat Astrolabium Galileo Galilei, koji je 1989. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najsloženiji sat ikada napravljen.

Kao stručnjak koji je uvek bio korak ispred svih, a podstaknut Schnyderovim vođstvom, Oechslin je svoje inovativne ideje utkao u Freak sat.

Ulysse Nardin Freak satovi pomeraju granice kako dizajnom, tako i tehnologijom izrade

Po prvi put jedan časovnik je umesto metalnih elemenata imao kompotente od silicijuma. Iako je materijal bio svima dobro poznat, jedino su Rolf Schnyder i Ludwig Oechslin bili dovoljno smeli da sa njim eksperimentišu.

Ulysse Nardin Freak satovi

Osim male težine i tvrdoće, silicijum ima i druga ključna svojstva koja ga čine idealnim materijalom za proizvodnju delova za satove. Pre svega, otporan je na koroziju i habanje, ne magnetniše se i ne zahteva podmazivanje tako da obezbeđuje lakše održavanje. Negova visoka fleksibilnost omogućava kreiranje vrlo složenih komponenti, sa neviđenom preciznošću.

Druga važna karakteristika po kojoj su Ulysse Nardin satovi prepoznatljivi jeste redefinisani koncept kućišta i krune. Verovali ili ne, ovo je model koji nema ni kazaljke, ni brojčanik, ni krunu. Vreme je prikazano samim kretanjem, koje se nalazi unutar školjke sa safirnom prednjom i zadnjom stranom.

Ulysse Nardin Freak satovi

Glavna ploča služi i kao brojčanik i kao kazaljka sata okrećući se jednom u dvanaest sati. Minutnu kazaljku zamenjuje most u obliku strelice koji se okreće jednom na sat, pokazujući na brojeve na prstenu, a glavno kućište, koje je u pokretu, pretvara se u krunu.

Da je, zaista, reč o revolucionarnoj promeni potvrdila je i Nagrada za inovacije 2002. godine kojom je Freak proglašen satom godine.

Ulysse Nardin Freak satovi dobili su svoju liniju

Upotreba silicijuma pokrenula je nove tehnologije u časovničarstvu. Samo 4 godine kasnije brend je prvi put konstruisao mehanizam časovnika napravljen korišćenjem točkića od sintetičkih dijamanata.

Ulysse Nardin Freak satovi

Pravi fenomen usledio je 2007. u vidu Freak InnoVision 1 sa čak 10 inovacija. Kao nova rešenja predstavljeni su cev sa oprugom na kugličnim ležajevima, Dual Ulysse zupčanici, silicijumski ležajevi, precizno oblikovane ploče i mostovi, kompozitni most, jednodelni sistem silicijuma za amortizaciju, silicijumska opruga, jednodelni valjak i igla, jednodelni rogovi i dvostepeni proces u proizvodnji točkića.

Svetlo dana je 2010. godine ugledao Freak Diavolo. Sa crvenim elementima na crnom brojčaniku nova verzija je donela leteću kazaljku koja pokazuje sekunde. Pored toga tu su i dve nove lopte, koje su noseći sistemi i ravnotežna tačka u konceptu i dizajnu.

Ulysse Nardin Freak satovi

2013 -te redizajnirani su mostovi i kazaljke tako da je ostvarena veza sa pomorskim svetom u kojem je brend već stekao reputaciju, a 2 godine kasnije i gornji plutajući most, te je Freak Lab dobio mesto za datum. Da bi 2018. došao Freak Vision sa genijalnom konstrukcijom.

Ulysse Nardin Freak satovi

Ona obuhvata centralno postavljeni rotor sa kugličnim ležajevima i 3 manja kuglična ležaja koji zajedno sa filigranskim okvirom. Pored toga dva para opruga osiguravaju da se i najmanji pokret zgloba pretvori u energiju za kretanje.

Ulysse Nardin satovi kao modni detalj

Maja meseca ove godine Ulysse Nardin je lansirao limitiranu Freak seriju koja se sastoji iz samo 30 satova. Prepoznatljivi oblik ukrašen je geometrijskim, crno-belim uzorkom, koji je inspirisan kamuflažom kakvu su koristili britanski brodovi tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

Ulysse Nardin Freak satovi

Kombinujući tri različite tehnike izrade brojčanika (lak, galvanizaciju i laser) novi Freak modeli pružaju zadivljujući efekat koji očarava već pri prvom pogledu. Satovi nemaju konvencionalni brojčanik, već dekorativnu pokretnu ploču koja integriše minutni zupčanik. Titanijumsko kućište dijagonale 43 mm daje mu savršeni sklad sa crnim i belim kožnim kaišem.

U unutrašnjosti je smešten UN-230 kalibar koji obezbeđuje 72 sata rezervne snage.

Ulysse Nardin modeli, kao i luksuzni muški satovi drugih vodećih brendova, čekaju vas u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.

 

Related posts

Luksuzni satovi

Luksuzni satovi koji će obeležiti ovo leto

Luksuzni satovi koji će obeležiti ovo leto učiniće vaš stajling savršenim. Dolazak toplih prolećnih dana najavljuje i svima omiljeno godišnje doba – leto. Sa...

Pročitajte više
X