Ulaganje u dijamante – Ulaganje u sigurnu budućnost

Ulaganje u dijamante – Ulaganje u sigurnu budućnost

 Ulaganje u dijamante predstavlja najbolji vid investiranja gotovine.

Iako mnogi investitori smatraju da je ulaganje u nekretnine najstabilnija investicija u privredi, stanje na tržištu nekretnina tokom godina potvrdilo je suprotno. Gubitke su zabeležili i oni koju su kupovali akcije i obveznice.

Ulaganje u dijamante

Sa druge strane, dijamanti, kao jedan od najimpresivnijih, najskupljih i najrelevantnijih prirodnih minerala u koji možete investirati, ne dobija tretman kakav zaslužuju. Što je velika greška, jer oni predstavljaju profitabilan investicioni kanal. Naime, vrednost dijamanata konstatno se povećava, te ulaganje u dijamante čini sigurnu investiciju. Takođe, lakši su za čuvanje u poređenju sa drugim vrstama imovina.

Imajući ovo u vidu Maestro Jewelers vam otkriva sve što treba da znate o ulaganju u dijamante.

Kupovina dijamanata donosi značajan prinos

Posmatrajući trendove na tržištu od 2009. godine pa do danas može se jasno videti da su visokokvalitetni dijamanti dali prinos od desetine procenata, pri čemu je njihova vrednost rasla zbog retkosti. Najviši rast doživeli su obojeni, visokokvalitetni i retki dijamanti. Uporedo sa skokom vrednosti dijamanata, porasla je i vrednost dragog kamenja u boji, poput rubina i smaragda.

Ulaganje u dijamante

Ovaj rast je potvrdio i izveštaj američke konsultantske kompanije za menadžment Bain & Company. U njemu je navedeno da je u posmatranom periodu vrednost dijamanata povećana za 5 odsto, dok su nekretnine dale prosečan povraćaj od 3 do 4 odsto. Međutim, od ove zarade treba odbiti kamatu na hipotekarni kredit ako je prethodno uzet.

Bain & Company nisu jedini koju su dali pozitivnu ocenu za investiranje u dijamante. Optimistične prognoze za narednih 5 godina iznose i Morgan Stanley, američka multinacionalna kompanija za upravljanje investicijama i finansijskim uslugama, kao i Bank of America.

Jedan od glavnih razloga rasta vrednosti dijamanata leži u činjenici da su u velikoj meri iscrpljeni resursi za eksploataciju, što je dovelo do usporavanja stope iskopavanja jednog od najlepših kamenja koje je priroda proizvela. Samim tim, ponuda dijamanata ne može da zadovolji potražnju za njima.

Ulaganje u dijamante

Da bi se ulaganje u dijamante održalo stabilnost i kvalitet kakav trenutno poseduje neophodno je da se kompanije koje se bave eksploatacijom dijamanata pridržavaju svetski priznatih standarda kako bi dijamanti ispunili sve kriterijume gemoloških sertifikata, pre svega u pogledu kvaliteta, boje, čistoće, težine i simetrije kamena. Upravo ove varijable određuju vrednost dijamanata.

Prednosti dijamanata kao investicije

Ulaganje u dijamante ima brojne prednosti. Neke od njih su:

  • dijamanti su međunarodna imovina, kojom se može trgovati širom sveta,
  • dijamanti su lako prenosivi,
  • dijamanti koncentrišu veliku vrednost u maloj zapremini,
  • dijamanti se ne mogu oštetiti,
  • dijamanti ne zahtevaju registraciju, kao druga vrsta imovine,
  • dijamanti nude zaštitu od inflacije,
  • dijamanti nisu stvar ukusa za razliku od ulaganja u umetnička dela,
  • dijamanti se mogu prenositi sa generacije na generaciju, dodajući na taj način porodičnu i emocionalnu dimenziju finansijskoj dimenziji.

Kako odabrati dijamant za ulaganje?

Kao i kod svakog drugog investicionog alata, pri ulaganju u dijamante važno je razumeti varijable koje utiču na njegovu vrednost. Što je vaš dijamant skuplji, ređi ili sa više jedinstvenih karakteristika, veće su mogućnosti za visok povraćaj investicije. Zato stručnjaci savetuju da se, pre nego krenete u kupovinu dijamanata, upoznate sa 4C karakteristikama – cut (rez), color (boja), clarity (čistoća) i carat (karat).

Ulaganje u dijamante

Rez dijamanta daje oblik dijamantu, ali utiče i na prelamanje i sjaj. Odnosi se na raspored faseta, koje čine da se svetlost reflektuje sa jedne na drugu i prelama do vrha, dajući posebni sjaj.

Ma koliko izgledali bezbojno, dijamanti sadrže primese žute, sive i braon boje. Na osnovu toga su, prema klasifikaciji Gemolological Institute of America, razvrstani od D (bezbojan) do Z (žut).

Ulaganje u dijamante

Prilikom formiranja dijamanta u njegovu strukturu ulaze i primese drugih minerala ili materija, tzv. inkluzije. Zavisno od količine ovih inkluzija dijamanti nose određene oznake. Besprekorno čisti dijamanti su obeleženi sa IF (internal flawless). Oznake VVS1 i VVS2 određuju dijamante sa veoma, veoma malim inkluzijama koje posmatrač teško može da otkrije. Grupu VS1 i VS2 čine dijamanti sa vrlo malim stepenom nečistoće, koji je vidljiv samo pod uvećanjem. Dok SI1, SI2, SI3 označavaju da dijamanti sadrže male inkluzije koje se jasno mogu uočiti pod uvećanjem, ali ne i golim okom.

Težina dijamanata se meri u karatima. Jedan karat je oko 0,2 grama

Šta uraditi sa dijamantima?

Posedovati dijamante otvara različite mogućnosti. Možete ih u bilo kom trenutku prodati, bez ikakvih ograničenja i po odličnoj ceni. Takođe, možete ih iskoristiti za dijamantski nakit ili, pak, sačuvati za svoje potomke, kao dragoceno nasleđe.

Ulaganje u dijamante

Ukoliko ste odlučili da uložite u dijamante, posetite Maestro Jewelers, jer vas ovde čeka veliki izbor visokokvalitetnih dijamanata sa GIA sertifikatima.

Related posts

Luksuzni satovi

Luksuzni satovi koji će obeležiti ovo leto

Luksuzni satovi koji će obeležiti ovo leto učiniće vaš stajling savršenim. Dolazak toplih prolećnih dana najavljuje i svima omiljeno godišnje doba – leto. Sa...

Pročitajte više
X