SVET DIJAMANATA

INVESTIRAJTE U DIJAMANTE

Nepobediva moneta

Svet neprestano prolazi kroz promene koje često mogu biti nepredvidive: ekonomski kolapsi, prirodne katastrofe, ratovi… Sve to utiče na našu percepciju budućnost i tera nas da se upitamo „U šta je najpametnije uloziti novac?”

Jedan od mogućih odgovora je ulaganje u kupovinu dijamanata. Zašto? Zato što činjenice govore da su dijamanti planetarno najstabilnija valuta: za razliku od klasičnih sredstava osiguranja kapitala kao što su obveznice, nekretnine ili ušteđevina, dijamanti imaju apsolutnu vrednost koja ne podleže oscilacijama. Zanimljivo je da sama reč dijamant ima koren u starogrčkoj reči adamas koja znači biti neuništiv, neranjiv, nepobediv.

Dobre prognoze za tržište dijamanata

Prema procenama eksperata vrednost dijamanata do 2020. godine u proseku treba da raste po stopi od šest odsto godišnje. U poslednjih sto godina cena dijamanata nijednom nije zabeležila pad, a u poslednjoj deceniji njihova vrednost na berzama konstatno je u usponu. U prilogu je grafikon rasta cena dijamanta (1ct) periodu od 2001. do 2014. godine:

Dijamanti su sigurnost

Postoji bezbroj životnih priča koje svedoče da u vremenima previranja lako prenosive dragocenosti predstavljaju najbolje osiguranje. Kupovinom dijamatskog nakita ili dragulja ne kupujete samo luksuzan predmet koji ističe vaš društveni status, već istovremeno osiguravate sebe i svoju porodicu od mogućih preokreta sudbine. Dijamanti su kompaktna međunarodna valuta koja vam je uvek na dohvat ruke. Ukoliko prilike tako diktiraju, dijamante uvek možete prodati u bilom kojem delu sveta zato što tržiste dijamanata ne poznaje granice.

Peto C – važno je od koga kupujete dijamante

Uz poznat metod utvrđivanja vrednosti dijamanata „4C” za sigurnost investicije presudno je peto C – confidence, odnosno poverenje u trgovca od kojeg kupujete dragocenost. Najpovoljnije cene dijamanata dobijate ukoliko ih kupujte iz „prve ruke”, odnosno od kompanija koje su članovi dijamantskih berzi, a prvi uslov za članstvo na berzi je besprekorna etika. U suštini, čitav posao trgovine dijamantima se i zasniva na poverenju. Odabirom IDC-ija koji je dugogodišnji i uvaženi član berze dijamanata stičete proverenog i pouzdanog partnera. Dijamante IDC-ija sertifikuju nezavisne gemološke laboratorije, a uz svaki komad nakita dobijate međunarodno važeću garanciju.

Ružičasti san – dijamant kao štedna knjižica

Fancy Pink Star” je savršeni roze dijamant težine 59.6 karata. Prodat je Njujorčaninu Isaku Volfu za 83 miliona dolara. Aukcija je trajala samo 5 minuta nakon koje je Volf objavio da menja ime dijamanta u „Pink Dream” – „Ružičasti san”. Pre obrade težina kamena je bila 132.5 karata. Volf je izjavio da je takav dijamant odlična štedna knjižica i da je imao želju da ga poseduje iz istog razloga zbog kojeg se ljudi penju na vrh Everesta: zato što je to moguće.