Održavanje i čišćenje dijamanata – Uvek blistavo drago kamenje

Održavanje i čišćenje dijamanata

Održavanje i čišćenje dijamanata obavezno je kako bi ovo drago kamenje sačuvalo svoj sjaj i blistavost dugi niz godina. Opšte je poznato da nakit vremenom izgubi svoju iskru zbog svakodnevnog nošenja i uticaja brojnih spoljašnjih faktora. To ne znači da treba uvek da skidate svoj nakit, već da treba redovno i pravilno da ga održavate i čistite.

Dijamanti predstavljaju najtvrđu prirodnu supstancu na Zemlji.

Zanimljivost: Dijamantima može da se iseče bilo koja vrsta kamena ili metala i samo drugi dijamant može da iseče dijamant. Da bi ovaj dragi kamen izgoreo, potrebno je izložiti ga plamenu toplote između 700 i 900 stepeni Celzijusa. Ipak, jedan nepromišljeni dodir rukom može da uništi njegov sjaj.

Nakupljanje prašine ili masnoća mogu značajno da utiču na to kako će dijamant blistati i kakva će biti njegova prozirnost. Iz tog razloga, neophodno je adekvatno održavanje i čišćenje dijamanata.

Bez obzira na to što je dijamant veoma otporan, lako može da se ogrebe ili ošteti različitim hemikalijama. Neophodno je da svakodnevno vodite računa o svom nakitu, kako bi njegov sjaj trajao decenijama.

Održavanje i čišćenje dijamanata – Kako da dijamanti uvek budu blistavi?

Bilo da nosite dijamantski nakit svakodnevno, ili samo za specijalne prilike, neophodno je redovno održavanje i čišćenje dijamanata.

Iako su dijamanti veoma čvrsti, nemojte misliti da su neuništivi. Ponekad je samo jedan snaan udarac dovoljan da dođe do oštećenja.

Odlaganje nakita

Dijamantski nakit ne bi trebalo da čuvate pored drugog nakita, jer to može da dovede do pojave ogrebotina. Idealna je futrola za nakit ili kutijica obložena mekanom tkaninom i sa odvojenim odeljcima. Takođe, možete pojedinačno da umotate nakit u tkaninu, ili da svaki od njih držite zasebno u torbici za nakit.

Ukoliko primetite bilo kakve znake oštećenja, odnesite nakit profesionalnom zlataru gde možete i profesionalno da ga očistite.

Ujedno, ukoliko svakodnevno izlažete nakit uljima, kremama i hemikalijama koje se koriste u domaćinstvu, možete da prouzrokujete nakupljanje supstanci koje negativno utiču na sjaj dijamanta.

Čišćenje nakita

Održavanje i čišćenje dijamanata u kući možete da uradite jednostavnim potapanjem nakita u rastvor tople vode i nekoliko kapi amonijaka. Nakon što nakit odstoji, nežno oribajte nagomilane supstance mekanom četkicom. Isperite i osušite mekanom krpom.

Održavanje i čišćenje dijamanata

Hlor i abrazivi nikada ne bi trebalo da dolaze u kontakt sa nakitom. Reč je o hemikalijama koje nagrizaju metale, pa može lako da dođe do otećenja.

Ultrazvučno održavanje i čišćenje dijamanata ponekad je neophodno, jer se na ovaj način temeljno čisti dijamantski nakit. Izlaganjem nakita visokofrekventnim talasima detaljno se čisti nakupljena nečistoća. Ujedno, ovaj metod čišćenja nakita idealan je za delikatne radove.

Izbegavajte nošenje nakita u situacijama kada lako može da dođe do oštećenja. U teretani, na koncertima, tokom pranja sudova i slično…

Održavanje i čišćenje dijamanata – Nakit od belog, žutog i roze zlata

Bilo da nosite nakit od belog, žutog ili roze zlata, s vremena na vreme morate da ga očistite.

Vreme može da učini da nakit izgleda zapušteno, istrošeno i bez sjaja, pa je redovno održavanje neophodno. Nakit bi trebalo da se čisti na svakih par meseci, kako bi zadržao sjaj, a bez ugrožavanja materijala.

Održavanje i čišćenje dijamanata

Najjednostavnije i najbezbednije ćete očistiti nakit ukoliko ga potopite u posudu sa toplom vodom. Sipajte nekoliko kapi sredstva za pranje i ostavite nakit da odstoji 15-ak minuta. Korišćenjem mekane četkice ga istrljajte, a potom isperite i osušite mekanom krpom.

Dijamantski ili nakit sa rubinima, safirom i slično možete da čistite na isti način. Ipak, budite posebno oprezni prilikom čišćenja smaragda, topaza i tirkiza, jer je reč o dragom kamenju koje je veoma porozno. Brojne supstance mogu negativno da utiču na njih, jer su izuzetno delikatni. Uvek izbegavajte sredstva za koja niste sigurni od čega se sastoje.

Dijamanti savršenog reza i čistoće

Za određivanje kvaliteta dijamanata, najvažnija su čuvena 4C, odnosno, karati, rez, jasnoća i boja. Sjaj dijamanta je neprolazan, naročito ukoliko vršite adekvatno održavanje i čišćenje dijamanta.

Dijamanti će uvek sačuvati svoj sjaj i blistavost ukoliko brinete o njima. Najkvalitetniji dijamanti i prvoklasni dijamantski nakit pronaći ćete u prodavnici Maestro Jewelers u srcu Beograda. Pored toga što kod nas možete da uživate u izvanrednom nakitu za koji se dobija i sertifikat za autentičnost, naši profesionalni zlatari daće vam sjajne savete kako da održavate i čistite nakit.

Održavanje i čišćenje dijamanata

Kuća dijamanata IDC, baš kao i autentični i jedinstveni Moriah nakit optočeni su prestižnim i savršenim dijamantima koji će, uz redovno održavanje, sačuvati sjaj decenijama. Razigrani Chopard dijamanti blistaće na vama uvek, naročito i izuzetno ukoliko svakodnevno brinete o njima.

Prodavnica dijamantskog nakita Maestro Jewelers uvek će vas obradovati korisnim savetima. Posetite nas i odaberite najbolji dijamantski nakit za sebe i generacije koje će ga naslediti. Ulaganje u nakit je ulaganje u budućnost.

Related posts

Dijamantska burma

Zašto je dijamantska burma više od luksuznog nakita?

Dijamantska burma je omiljen dijamantski nakit svake žene. Venčanje je jedan od najvažnijih događaja u životu. Dan ispunjen ljubavlju, srećom i dragim ljudima zauvek...

Pročitajte više
Zenith Defy Extreme Diver

Zenith Defy Extreme Diver – Ronilački sat moćnog dizajna

Zenith Defy Extreme Diver postavio je nove standarde u horologiji. Od svog osnivanja 1865. godine Zenith je privlačio pažnju neverovatnim umećem izrade i inovacijama...

Pročitajte više
X