Šta treba da znate kada kupujete nakit sa dijamantima

Nakit sa dijamantima

Nakit sa dijamantima je sinonim za glamur.

Mnogima su dijamanti Elizabet Tejlor prva asocijacija pri pomenu. Druge podseća na raskošne krune dama plave krvi, dok je trećima prva pomisao na crveni tepih i holivudske dive u čijim stajlinzima dominiraju čuveni Chopard dijamanti. Pojedini ovaj nakit vezuju za vereničko dijamantsko prstenje kao simbol istinske ljubavi i neraskidive veze.

Nakit sa dijamantima je cenjen vekovima

Nestvarna lepota i magično prelamanje učinili su da dijamanti budu najpoželjeniji od davnina.

Nakit sa dijamantima

Tako su Stari Grci verovali da oni predstavljaju suze bogova koje su pale na zemlju. Drevni Rimljani su smatrali da se dijamanti nalaze na vrhu Amorovih strela, pa odatle prva veza dijamanata i romantične ljubavi.

Nakit sa dijamantima

Hindusi su njima ukrašavali statue, jer su prema legendi dijamanti štitili od zlih sila i opasnosti. Često su se nalazili i na oklopima ratnika kako bi im dali snagu i hrabrost.

U Srednjem veku isticana su njihova lekovita svojstva u otklanjanju brojnih tegoba – od umora, pa do psihičkih problema.

Zašto je nakit sa dijamantima poseban?

Za razliku od drugog dragog kamenja i plemenitih metala, dijamanti su veoma retki. Iako je teško poverovati, ali ovaj kamen star milijardu godina je tokom istorije iskopan samo u nekoliko stotina tona. Pri čemu je samo mali broj pronađenih pogodan za pravljenje nakita, te ne čudi što dijamantske ogrlice, narukvice, minđuše i prstenje nose toliku vrednost u svetu juvelirstva.

Nakit sa dijamantima

Izdržljivost, takođe, izdvaja nakit sa dijamantima. Oni nikada neće promeniti boju, korodirati, niti ih možete oštetiti. Stvoreni da traju zauvek savršeni su modni detalj koji se nasleđuje. Pored izuzetne sentimantalne vrednosti, pružaju sigurnu investiciju, jer njihova cena nikada ne pada.

Ipak, ono što ističu sve pripadnice lepšeg pola jeste da nakit sa dijamantima i najjedostavnije stvari može da učini jedinstvenim. Tajna se krije u činjenici da u svetu ne postoje dva istovetna dijamanta. Svaki je unikatan svojom formom, te ima moć da se osetite posebnom.

Nakit sa dijamantima

Dijamanti su više od nakita. Poput pravih malih remek dela pričaju priču bez ijedne reči koja osvaja srca dama sa istančanim ukusom.

Kako izabrati nakit sa dijamantima?

Pre nego što se zaputite u potragu za savršenim dijamantskim nakitom morate da se upoznate sa osnovnim karakteristikama.

Svaki dijamant je određen rezom, bojom, čistoćom i karatom.

Nakit sa dijamantima

Rez daje oblik dijamantu. Počev od okruglog i ovalnog, preko srcoliko, pa do princeza i markiz – svaki rez stvara posebno prelamanje i sjaj.

Verovali ili ne, bezbojni dijamanti su veoma retki. Većina dolazi sa primesama žute, sive i braon boje. Na osnovu toga Gemolological Institute of America je napravio slovnu klasifikaciju tako da dijamanti označeni slovom D su bezbojni, dok oni koji nose oznaku Z imaju skoro zlatnu boju.

Nakit sa dijamantima

Treća važna karakteristika je finoća. S obzirom da sadrže druge materije, tzv. inkluzije stepen čistoće određuje kvalitet. Najređi i najskuplji dijamantski nakit je obeležen sa IF (internal flawless). Slede sa oznakama VVS1 i VVS2, odnosno sa vrlo, vrlo malim inkluzijama. Narednu grupu čine dijamanti sa vrlo malim inkluzijama (VS1 i VS2). Oznake SI1, SI2, SI3 ukazuju da dijamanti u nakitu sadrže male inkluzije.

Težina dijamanata izražena je karatom. Pri čemu jedan karat (1ct) iznosi 0,20 gr.

Da li je neophodno da nakit sa dijamantima ima sertifikat?

Da, zaista jeste, jer pokazuje kvalitet i vrednost dijamanta u vašem nakitu.

Nakit sa dijamantima

Sertifikat, zapravo, određuje autentičnost dijamanta. To znači da je pregledan od strane stručnjaka, diplomiranog gemologa i da su određene njegove 4 važne karakteristike (4c).

Ove karakteristike su naznačene na sertifikatu tako da on služi ne samo kao svojevrsna “lična karta” dijamanta, već i kao vid osiguranja u slučaju da se pokaže da je nakit koji ste kupili lažan.

Nakit sa dijamantima

Trendovi se menjaju, ali dijamantski nakit nikada ne izlazi iz mode. Zato je pravi trenutak da posetite Maestro Jewelers, koji je zvanični predstavnik čuvenih juvelirskih kuća – Moriah, IDC i Chopard. Garanciju kvaliteta donosi i svetski priznati sertifikat koji dobijate uz svaki kupljeni komad nakita

Related posts

X