NAJRUŽNIJI – TRI PUTA BLAGOSILJAN DIJAMANT

Lorem ipsum dolor

NAJRUŽNIJI – TRI PUTA BLAGOSILJAN DIJAMANT

Ponekad je teško prepoznati lepotu na prvi pogled. Upravo se tako nešto dogodilo 1985. godine, kada je u rudniku De Birs Premijer u Južnoj Africi pronađen krupni dijamant žućkasto-smeđe boje. U sirovom stanju težio je 755,5 karata, odnosno 151 gram, ali zbog svojih tamnih nijansi i duboke unutrašnje „pukotine” nije delovao kao posebno vredan. U početku, čak nije imao ni ime, zvali su ga „bezimeni smeđi„.

Njegovu skrivenu lepotu otkrio je svetski poznati majstor obrade dijamanata Gabrijel Tolkovski iz Antverpena, koji ga je brusio čitave dve godine i eksperimentalno primenio najmodernije tehnologije obrade dragulja. „U njegovom srcu sija čarobna tajanstvena svetlost što ga čini apsolutno jedinstvenim”, izjavio je Tolkovski kada je nekadašnje ružno pače pretvorio u predivnog labuda.

I dalje bez imena, dijamant je 1988. godine prvi put predstavljen javnosti na izložbi Tajlandskog investicionog foruma održanoj u lučkom gradu Lim Čabang. Godine 1995. prodat je tajlandskom biznismenu Henriju Hou, koji je odlučio da dragulj pošalje na neobično putovanje: Bezimeni smeđi je prvo stigao u Vatikan, gde ga je blagoslovio tadašnji papa Jovan Pavle II, potom je dragulj dobio blagoslov od vrhovnog budističkog sveštenika i na kraju, primio je blagoslov od vrhovnog imama Tajlanda. Kada je tri puta blagosiljan, predstavnici Tajlandskog udruženja proizvođača dijamanata darovali su ga svom kralju Bhumibolu Aduljadeju.

Te, 1997. godine, kralj je slavio pedesetu godišnjicu vladavine, pa je u čast tog jubileja dijamant konačno dobio ime Zlatni jubilej. Interesantno je što je u tom trenutku kralj bio ozbiljno bolestan pa je, umesto njega, dar primila njegova kći, princeza Maha Čakri. Takođe, tajlandski narod nije smeo da zna da je potrošena basnoslovna suma na njegovu kupovinu, pa je u javnost puštena priča da je reč o zlatnom topazu. Danas je čarobni Zlatni jubilej deo izložbene postavke krunskog nakita u Tajlandskoj kraljevskoj palati. On je sa prvog mesta potisnuo Kulinan I, koji je osam decenija slovio za najaveći obrađeni dragulj na svetu. Zlatni jubilej kao brušeni dijamant teži 545,67 karata, odnosno 109,13 gram, što ga čini najvećim obrađenim dijamantom sveta.

X