Kupovina dijamanata – Na šta biste trebali da obratite pažnju

Kupovina dijamanata

Kupovina dijamanata zahteva izvesno poznavanje karakteristika.

Dijamantski nakit je omiljeni aksesoar žena širom sveta. Svojim očaravajućim sjajem i jedinstvenom formom on pruža svakom stajlingu zadivljujući, luksuzni efekat. Ujedno, naglašava vaš besprekorni stil i prefinjeni ukus.

Da li su dijamantske minđuše vaš omiljeni komad ili radije birate delikatni dizajn ogrlice sa dijamantom? Možda, ipak, čekate svečanu priliku kako biste ponele čuvenu tenis dijamantsku narukvicu upotpunjenu prstenom sa dijamantom? Bez obzira koji je komad ovog prestižnog nakita vaš favorit, jedno je sigurno – dijamanti ostavljaju trag koji se pamti.

Kupovina dijamanata

Da biste u potpunosti mogli da uživate u njihovoj magiji Maestro Jewelers vam ukazuje na šta treba da obratite pažnju kada je u pitanju kupovina dijamanata.

Kupovina dijamanata sa sertifikatom

Sigurno znate da na svetu ne postoje 2 ista dijamanta. Upravo njihove karakteristike po kojima se izdvajaju i koje određuju vrednost potvrđene su sertifikatom.

Kupovina dijamanata Dijamantski sertifikat predstavlja izveštaj koji govori o kvalitetu dijamanta. Izdaje ga nezavisna gemološka laboratorija, ovlašćena za izdavanje ove vrste sertifikata i to nakon pregleda od strane iskusnih gemologa koji vrše procenu pomoću određenih gemoloških instrumenata.

Baš poput lične karte, sertifikat dijamanata potvrđuje njegovu autentičnost u pogledu čistoće, boje, reza, kvalitet obrade i drugih karakteristika. Samim tim, kupovina dijamanata bez sertifikata nije preporučljiva.

Kupovina dijamanata

Ne samo da nećete biti sigurni da li nakit sa dijamantima zaista vredi koliko ste ga platili, već nećete znati da li su dijamanti u njemu pravi ili sintetički. Takođe, bez sertifikata nećete moći da ga prodate po pravoj ceni.

Koji je najbolji sertifikat za dijamante?

GIA (Gemološki institut Amerike) je najcenjeniji i najpoznatiji entitet za ocenjivanje dijamanata. To znači da su dijamanti koji nose njihovu ocenu prošli strogu kontrolu, koja je rigoroznija od drugih institucija koje se bave procenom.

Kupovina dijamanata Ovaj neprofitni institut sa sedištem u Kaliforniji od 1931. godine, kada je osnovan, posvećen je istraživanju i obrazovanju u oblasti gemologije i umetnosti nakita. Njegova misija je da zaštiti kupce i prodavce dragog kamenja postavljanjem i održavanjem standarda koji se koriste za procenu kvaliteta dragog kamenja. Zbog toga je 1953. godine razvio svoj Međunarodni sistem ocenjivanja dijamanata i čuveni „4C“ koji je postao osnova za upoređivanje i procenu kvaliteta.

Šta obuhvata GIA sertifikat?

Na izveštaju se nalaze 4C karakteristike koji je GIA razvila. To su cut (rez), color (boja), clarity (čistoća) i carat (karat).

Kupovina dijamanata

Rez određuje, pre svega, oblik dijamanta. Takođe, utiče na raspored faseta pružajući određeno prelamanje i sjaj. Procena reza se odnosi na kvalitet u kojem je dijamant „sečen“. Oznaku „odličan“ nose dijamanti savršene interakcije faceta i i svetlosti. Dok najnižu ocenu „solidan“ imaju oni koji reflektuju ograničenu svetlost i sjaj.

Kupovina dijamanata Boja označava sadržaj primese žute, sive i braon boje. Pri čemu se klasifikacije vrši slovima od D, koju nose dijamanti najfinije bele boje i bezbojni, do Z za žute vrste.

Čistoća se odnosi na besprekornost dijamanta. Gemolozi ocenjuju jasnoću kamena korišćenjem lupe koja 10 puta uveličava kako bi analizirali nedostatke, inkluzije ili bilo koje druge nepoželjne karakteristike dijamanta.

Kupovina dijamanata Besprekorno čisti dijamanti imaju oznaku IF (internal flawless). Sa veoma malo inkluzija koje posmatrač teško može da otkrije su dijamanti grupe VVS1 i VVS2. Slede VS1 i VS2 dijamanti čije inkluzije se mogu otkriti samo pod uvećanjem. Dijamanti oznake SI1, SI2, SI3 sadrže inkluzije koje se jasno mogu uočiti pod uvećanjem, ali ne i golim okom. Poslednju grupu čine I1, I2, I3 sa inkluzijama vidljvim golim okom.

Karat predstavlja težinu. Pri čemu je jedan karat (1ct) 0,20 gr.

Pored 4C, GIA sertifikat obuhvata i dodatne informacije. Tu spadaju poliranje i simetrija. Način na koji je dijamant poliran utiče na propustljivost svetlosti i na njegovu blistavost po obimu. Što znači da ako dijamant ima glatku površinu, moći će da reflektuje svetlost bez izobličenja. Simetrija se odnosi na proporcije svih aspekata dijamanta i koliko jednaki izgledaju kada se posmatraju iz različitih uglova. Dijamanti sa dobrom simetrijom će sijati jače od onih sa lošom simetrijom zbog ugla svetlosti koja se reflektuje na njih.

Kupovina dijamanata Kao posebna karakteristika, fluorescencija se vezuje za reakciju koju dijamant pokazuje kada je podvrgnut UV svetlu.

Kupovina dijamanata Kupovina dijamanata sa GIA sertifikatom je jedino sigurna. Zato posetite Maestro Jewelers, jer u bogatoj ponudi čekaju vas Chopard, Moriah i IDC dijamanti sa GIA sertifikatima.

Related posts

X