Kako čuvati dijamantski nakit?

Kako čuvati dijamantski nakit

Kako čuvati dijamantski nakit? Pitanje koje postavljaju sve vlasnice ovog prestižnog aksesoara.

„Diamonds are a girl’s best friend“, dobro je poznata izjave Marilyn Monroe. Čak i nakon više od 7 decenija važi ovo mišljenje.

Zaista, ništa se ne može uporediti sa spektakularnim sjajem dijamanata. Ne samo da su oličenje luksuza i istančanog ukusa, već i univerzalni simbol večne ljubavi i posvećenosti. Popularni su i zbog svojih neverovatnih svojstava, koja uključuju jedinstven izgled i neverovatnu trajnost.

Iako dijamanti na Mohsovoj skali tvrdoće imaju ocenu 10, zahtevaju održavanje. Od načina na koji brinite o svom dijamantskom nakitu zavisi njegov izgled.

Kako čuvati dijamantski nakit

Imajte u vidu da održavanje ne podrazumeva samo pažljivo rukovanje i čišćenje s vremena na vreme, već i adekvatno čuvanje. Zbog toga vam Maestro Jewelers daje odgovor na pitanje kako čuvati dijamantski nakit.

Pravo mesto za dijamantski nakit

Nije svaki prostor pogodan za dijamantski nakit. Neka okruženja mogu dovesti do tamnjena, pa i do pojave ogrebotina, što umanjuje njegovu lepotu. Samim tim, prva stvar o kojoj morate da vodite računa, pre kupovine dijamanata, jeste izbor adekvatnog mesta. Ono mora da bude hladno, suvo i bez direktne sunčeve svetlosti. Takođe, ne sme da postoji rizik od kontakta sa bilo kakvim štetnim hemikalijama.

Kako čuvati dijamantski nakit

Hemikalije, kao što su izbeljivač i hlor, mogu da dovedu do toga da dijamanti postanu lomljivi, dok sunčeva svetlost može da izazove tamnjenje metala.

Najbolja, ujedno i najsigurnija, opcija jeste sef. Prostor u njemu pruža pogodne uslove za čuvanje. Mogućnost zaključavanja smanjuje opasnost od lopova, ali i diranja mališana koji često u igri uzimaju predmete svojih roditelja.

Kako čuvati dijamantski nakit

Ukoliko nemate sef, potražite kutiju za nakit. Dizajnirana je tako da ima posebne pregrade namenjene za minđuše sa dijamantima i dijamantsko prstenje. Ujedno ne morate da brinete da li će se vaše dijamantske narukvice i ogrlice zapetljati i oštetiti.

Dijamantski nakit možete čuvati i u originalnim kutijama u kojima ste ih kupili. Zatim u sirovoj svili ili neobrađenom pamuku. Pri čemu svaki komad mora biti zasebno uvijen.

Uverite se da je vaš nakit čist pre odlaganja

Kada razmatrate kako čuvati dijamantski nakit morate obratiti pažnju i na njegovu čistoću. Naime, nakon što nosite svoj nakit, uvek treba da proverite da li je čist pre nego što ga odložite.

Kako čuvati dijamantski nakit

Šminka, lažni preplanuli ten, parfem, lak za kosu i drugi kozmetički preparati mogu da izazovu tamnjenje metala. Ako držite svoj nakit u prostoru koji je blizu jedan drugome, te supstance mogu čak da se utrljaju na obližnje komade i uzrokuju da i oni potamne.

Kako čuvati dijamantski nakit

Najsigurniji i najlakši način da očistite svoj dijamantski nakit nakon nošenja jeste da ga stavite u malu posudu sa toplom vodom i rastvorenim sapunom. Posle 20 do 40 minuta nežno ga istrljajte četkicom za zube sa mekim vlaknima, isperite u tekućoj toploj vodi i osušiti mekom krpom ili fenom za kosu.

Kako čuvati dijamantski nakit tokom puta?

Od aerodroma do hotela, vaš prtljag prolazi kroz mnoga premeštanja koji nimalo nisu nežna. Zato je važno da vodite računa kako čuvate svoj dijamantski nakit kada putujete.

Kako čuvati dijamantski nakit

Kada se pakujete za odmor, razmislite o fotografisanju svakog komada nakita kako biste u slučaju nezgode imali materijal za osiguravajuće društvo. Poželjno je i da uložite u malu torbu za nakit koju možete poneti u ručnom prtljagu. Na taj način smanjićete verovatnoću da će vaš skupoceni aksesoar biti ukraden ili izgubljen.

Chopard, Moriah i IDC dijamantski nakit čeka vas u Maestro Jewelers.

Related posts

IWC Pilot satovi

IWC Pilot satovi – Savršeni spoj elegancije i preciznosti

IWC Pilot satovi predstavljaju uzor elegancije i preciznosti. Osnovan 1868. godine, čuveni švajcarski brend ima bogatu istoriju u svetu horologije. Njegovo putovanje od Švajcarske...

Pročitajte više
X