IWC Pilot limitirana Navy Squadrons edicija

IWC Pilot

IWC Pilot limitirana Navy Squadrons edicija nastala je u saradnji sa američkom mornaricom, čime je čuveni brend još jednom potvrdio zašto važi za lidera u svetu časovničarstva.

Sve je počelo davne 1868. godine kada je američki časovničar Florentine Ariosto Jones odlučio da otvori fabriku koja će se baviti proizvodnjom delova za satove. S obzirom da je u Švajcarskoj u to doba bila jeftina radna snaga Jones je u njoj započeo proizvodnju, a slao je u SAD.

IWC Pilot

Spoj švajcarske tradicije i modernog američkog inženjerstva učinio je da IWC satovi postanu prepoznatljivi po visokotehnološkoj izradi koja je donosila neverovatne mogućnosti. Vrlo brzo kompanija je promenila fokus, te su svetlo dana ugledali prvi pilotski satovi.

IWC Pilot limitirana Navy Squadrons edicija nije namenjena samo pilotima

U prvim danima razvoja avijacije piloti su navigaciju vršili pomoć džepnih satova. Kako posebni satovi za to nisu postojali IWC Schaffhausen je došao na ideju da stvori modele specijalno dizajnirane za pilote. Tako je 1936. godine nastao prvi IWC Pilot sat sa rotirajućim bezelom i kazaljkama i markerima sa luminescentnim premazom, dok je zaprečni sklop bio otporan na magnetna polja.

IWC Pilot

Upravo je ovaj sat uneo pravu revoluciju ne samo u časovničarstvu, već i u avijaciji, te ne čudi što je 6 godina kasnije započeta proizvodnja sada legendarnog “Big Pilot” modela sa originalnim IWC mehanizmom. Novi sat je ispunio sve tehničke potrebe pilota, uključujući izuzetnu preciznost, pregledan brojčanik, kao i dugačak kožni kaiš koji je mogao da se postavi preko pilotskog odela.

Kompanija se nije zaustavila na ovoj inovaciji, već je 1948. godine lansirala Mark XI, specijalno napravljen za britanski RAF (Royal Air Force). Saradnja sa avijacijom nastavljena je do današanjh dana.

IWC modeli ispunjavaju i najteže zahteve pilota

Za razliku od drugih brendova koji proizvode satove inspirisane avijacijom bez ikakvih stvarnih veza sa njom, IWC Schaffhausen nastoji da svojim modelima ispuni i najteže zahteve pilota. Zbog toga direktno sarađuje sa vojnim programima i dobija značajne povratne informacije od pilota kako bi poboljšao performanse satova. Da je reč, zaista, o posebnoj saradnji govori i podatak da od 2018. godine IWC ima licencu za pravljenje satova za američku mornaricu i marince, uključujući i Blue Angels i 247 aktivnih i 100 neaktivnih eskadrila

Svetska reputacija precizne izrade prema strogim standardima i vrhunske tehnologije, po kojoj se prepoznaju ovi švajcarski satovi, sada je po prvi put dostupna i civilnim kupcima.

IWC Pilot limitirana Navy Squadrons edicija u znaku eskadrila

IWC Pilot limitirana Navy Squadrons edicija obuhvata 3 modela – “Royal Maces”, “Tophatters” i “Blue Angels”. Svaki model ima znak odgovarajuće eskadrile na brojčaniku i upadljive detalje u šemi boja jedinice, a dolazi u ograničenoj seriji od 500 komada.

IWC Pilot

Royal Maces je dobio naziv po lovačkoj eskadrili američke mornarice koja je stacionirana u japanskom gradu Ivakuni. Njen zaštitni znak je ruka u rukavici koja drži crni buzdovan na crno-žutoj pozadini. Osim prepoznatljivog znaka, koji se nalazi na brojčaniku, Royal Maces model prati boje ove eskadrile. Šavovi na kaišu i vrh sekundarne kazaljke su u žutoj boji čime je dodatno naglašena eskadrila. Na poleđina kućišta ugraviran je F/A-18E Super Hornet mlaznjak.

Tophatters je inspirisan najstarijom eskadrilom – Strike Fighter Squadron. Crni cilindrični šešir, znak eskadrile, nalazi se u malom belom brojaču sekundi iznad 6 sati. Prikaz datuma, vrh sekundarne kazaljke hronografa, male sekunde i šavovi na crnom kaišu od teleće kože dodaju više detalja u karakterističnoj crvenoj boji eskadrile. Na poleđi kućišta osim zaštitnog simbola nalaze se i natpisi “Tophatters”, “Boldest”, “Oldest” i “Est. 1919”.

Model posvećen Blue Angels-ima

IWC Pilot limitirana Navy Squadrons edicija ne može se zamisliti bez modela posvećenog Blue Angels-ima. Sat je u plavoj boji sa grbom eskadrile u malom brojaču sekundi na plavoj pozadini brojčanika. Na poleđini kućišta ugraviran je naziv Blue Angels, dok su žuti detalji naglašeni na sekundarnoj kazaljki i prikazu datuma.

IWC Pilot

Luksuzni muški satovi iz ove edicije imaju keramičko kućište prečnika 44,5 mm od cirkonijum oksida. Time je zagarantovana ne samo izuzetna otpornost na ogrebotine, već i antirefleksan efekat. Potisci i kruna napravljeni od Ceratanium-a, koji je IWC razvio. U pitanju je lagan i robustan materijal kao titanijum, a istovremeno tvrd i otporan na ogrebotine poput keramike.

Centralne kazaljke i arapski brojevi tretirani su luminescentnim premazom kako bi obezbedili jasnu čitljivost tokom noćnih letova ili u uslovima slabog osvetljenja.

Muški satovi koji postavljaju novi standard među hronografima

Nove IWC Pilot satove pokreće kalibar 69380 koji je proizveo IWC. Sastoji se iz 231 dela, tako da je fokus stavljen na robusnost, pouzdanost i preciznost. Opremljen je dvosmernim sistemom za namotavanje papučice, čime je postignuta rezerva snage od 46 sati.

IWC Pilot

Sva 3 sata imaju i unutrašnje kućište od mekog gvožđa koje štiti mehanizam od efekata magnetnih polja.

IWC muški satovi 2021. čekaju vas u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.

Related posts

X