IDC dijamanti – Istorija nastanka

IDC dijamanti

IDC dijamanti mogu se pohvaliti bogatom istorijom u juvelirskom svetu.

Izrael je jedan je od najvažnijih i najvećih dijamantskih centara. Ova zemlja ima status vodećeg centra za poliranje dragog kamenja. Što potvrđuju i statistički podaci. Naime, brušeni dijamanti iz Izraela čine 12 odsto ukupne svetske proizvodnje, odmah nakon Indije i Belgije. Ujedno, predstavlja glavno međunarodno tržište gde se prodaje neobrađeno kamenje od kog se izrađuje najluskuznije dijamantski nakit.

Dugu tradiciju krasi veština i visoki tehnološki standardi, koji su upotpunjeni kreativnošću i najsavremenijom tehnologijom izrade, te ne čudi što IDC dijamanti privlače pažnju širom sveta.

IDC dijamanti

Maestro Jewelers vam otkriva najznačajnije tačke u istoriji izraelske industrije dijamanata.

Početak razvoja industrije dijamanata u Izraelu

Sve je počelo 1932. godine, kada je grupa belgijskih Jevreja emigrirala u Palestinu. Namera im je bila da osnuje pogon za poliranje dijamanata. Njihov predstavnik, Aharon Ben Zvi Moritz je lobirao kod britanske vlasti da ukine carine na uvoz sirove robe. Napori su urodili plodom 4 godine kasnije tako da su stvoreni uslovi da prvi IDC dijamanti ugledaju svetlo dana.

IDC dijamanti

Prvobitno su Yosef Nadel i Sam Muad započeli obradu dijamanata u sopstvenim domovima, da bi 1937. godine otvorena prva potpuno razvijena fabrika dijamanata u gradu Petah Tikva. Iste godine u Tel Avivu nastalo je prvo trgovačko udruženje – “Palestinski dijamantski klub”.

Nakon okupacije Holandije i Belgije od strane nacističke Nemačke 1940. fabrike dijamanata u Amsterdamu i Antverpenu prestale su da postoje. Zbog toga se svet dijamanata orijentisao na Izreal, te je do kraja rata izvoz poliranih dijamanata iz ove zemlje iznosio oko 16 miliona dolara.

Procvat po završetku Drugog svetskog rata

Dve godine posle osnivanja moderne države Izrael 1948. godine započela je komercijalna prodaja nebrušenih dijamanata, dok je dugoročna budućnost industrije omogućena osnivanjem Izraelska berze dijamanata i pridruživanjem Svetskoj federaciji dijamantskih berzi 1951. godine. Ova berza sada broji 3.100 članova i smatra se najvećom svetskom berzom dijamanata.

IDC dijamanti

Godine 1956. u Izraelu je prvi put održan Svetski dijamantski kongres, čime je skrenuta pažnja javnosti na vrednost izraelske dijamantske industrije.

Ipak, pravi procvat IDC dijamanti doživeli su 4 godine kasnije kada se Berza iz Tel Aviva preselila u Ramat Gan. Prva zgrada u kompleksu svečano je otvorena 1968, pod nazivom Shimshon Rozenblum. Ime je dobila u čast sećanja na potpredsednika Berze dijamanata, koji je preminuo neposredno pre završetka izgradnje.

Zgrada Shimshon sa 15.000 kvadratnih metara poslovnog prostora donela je revolucionarni koncept. Pod jednim krovom obuhvaćene su sve usluge i službe za nesmetano kretanje dijamanata, uključujući trgovačke sale, kancelarije, inspekcijske i carinske organe, banke, pošte, osiguravajuća društva, pa i prodavnice i restorane.

Danas kompleks pokriva površinu od oko 80.000 kvadratnih metara, sa oko 1.050 kancelarija dijamantskih kompanija.

IDC dijamanti

U narednim decenijama nastavljen je razvitak, te je 1977. izvoz poliranih dijamanata iz Izraela premašio milijardu dolara, a 10 godina kasnije iznosio je preko 2 milijarde dolara.

Savremeni IDC dijamanti

Početak 3. milenijuma označilo je izdavanje Kimberley sertifikata od strane Izraelske berze dijamanata. U pitanju je sertifikat kojim se sprečava da na tržište dođu tzv. krvavi dijamanti, tj. dijamanti koji su iskopani u ratnoj zoni i prodati za finansiranje pobuna i ratova.

IDC dijamanti

Godine 2004. u Izraelu je održana 1. međunarodna izložba nakita Jovella. Iste godine, Izraelski institut za dijamante pokrenuo je Izraelski portal dijamantske industrije – prvu web stranicu koja se fokusirala na izraelsku industriju dijamanata.

IDC dijamanti

IDC dijamanti su se 2008. po prvi put našli i u knjizi “Dijamant u kruni – istorija razmene dijamanata” kojom je obeležena godišnjica Izraelske berze dijamanata.

IDC dijamanti

Do današnjih dana u Izraelu su održani značajni međunarodni kongresi i izložbe. Ova činjenica dodatno potvrđuje uticaj ove zemlje u svetskoj industriji dijamanata.

IDC dijamanti

Dijamantske burme, vereničko prstenje, minđuše, kao i narukvice i ogrlice sa dijamantima čuvenog proizvođača iz Izraela možete pronaći i kod nas, u bogatoj ponudi Maestro Jewelers. Posetite nas i uverite se sami zašto su idealni poklon IDC dijamanti.

 

Related posts

Dijamantska burma

Zašto je dijamantska burma više od luksuznog nakita?

Dijamantska burma je omiljen dijamantski nakit svake žene. Venčanje je jedan od najvažnijih događaja u životu. Dan ispunjen ljubavlju, srećom i dragim ljudima zauvek...

Pročitajte više
X