Dijamantsko prstenje kroz vekove i kulture

Dijamantsko prstenje

Dijamantsko prstenje oduvek se vezuje za luksuz, jedinstvenost i večnu ljubav. Kao što svi već znamo – dijamanti su večni. To nije samo slogan, dijamanti su zaista neverovatno izdržljivi, te ostaju netaknuti dugi niz decenija.

Ovo drago kamenje koristilo se u svrhe izrade nakita vekovima unazad. Danas ih možemo videti na obodima dugih ogrlica, kao centralni dragi kamen na narukvici ili minđušama ili pak kao deo nekog drugog modnog komada. Ipak, najčešće se susreću na vereničkom prstenju. Kada spomenemo dijamantski nakit, većina ljudi prvo će pomisliti na dijamantsko prstenje.

Dijamantsko prstenje

Dijamantsko vereničko prstenje postalo je i ostalo sinonim i simbol za večnu, neponovljivu i jedinstvenu ljubav. Tradicija darovanja buduće mlade vereničkim prstenom sa dijamantom duga je stotinama godina, a sa razlogom se održala kao jedna od najlepših kada je svet svadbi i venčanja u pitanju.

Prvo dijamantsko prstenje poznato čovečanstvu

Procenjuje se da su prvi dijamanti otkriveni pre tri hiljade godina u Indiji. Ipak, bilo je neophodno mnogo vekova kako bi se shvatio njihov pun potencijal u izradi jedinstvenog i unikatnog nakita. Do tog trenutka, dijamanti su se koristili kao talismani protiv zlih duhova u raznim kulturama i antičkim narodima.

Dijamantsko prstenje

Tek početkom jedanaestog veka dijamanti su bivali pretvarani u prelepo drago kamenje koje je ukrašavalo nakit aristokratije. Prvi put kada su dijamanti bili upotrebljeni u svrhe kreacije nakita, pronašli su se na kruni mađarske kraljice.

Dijamantsko prstenje

Četiri veka kasnije, stvoren je i prvi dijamantski verenički prsten. Većina vrsnih poznavalaca istorije dijamantskog nakita znaće o čijem prstenu se radi. Do dana današnjeg prepričava se i ljubavna priča rimskog cara Maksimilijana I i njegove izabranice Marije od Burgundije.

Naime, godine 1477. ovaj rimski car odabrao je upravo dijamant kao centralni dragi kamen na vereničkom prstenu kojim se zarekao na večnu ljubav svojoj budućoj supruzi.

Dijamantsko prstenje

Ovaj trenutak bio je prekretnica u viđenju vereničkog prstenja, a dijamantsko prstenje postalo je neizostavan deo ceremonije ’’traženja ruke’’ odnosno veridbe dvoje mladih ljudi. Ovo je započelo veoma dugu tradiciju darovanja dijamantskog prstenja prilikom prosidbe.

Najpoznatije dijamantsko prstenje kroz vekove i kulturu

Dijamantsko prstenje darovalo se za posebne prilike, otkako je konačno shvaćena vrednost ovog dragog kamena. I veoma važne istorijske ličnosti u raznim narodima poklanjale su upravo dijamantsko prstenje svojim lepšim polovinama.

Tako je i vereničko prstenje poznatih ličnosti najčešće bivalo ukrašeno unikatnim dijamantima.

Napoleonova izabranica Žozefina smatra se ženom koja je na svojoj ruci nosila jedan od najlepših prstena sa dijamantom ikada. Ovaj poznati vojskovođa izjavio je svoju ljubav izabranici Žozefini uz pomoć jedinstvenog prstena sa safirom i dijamantom, u obliku dve suze, što je trebalo da simbolizuje spajanje njihovih srca. Ovo je samo jedan od primera dijamantskog prstenja kroz vekove koje je obeležilo jednu epohu i ostalo zapamćeno zauvek.

Dijamantsko prstenje

Prsten sa dijamantom koji je obeležio kulturno nasleđe jednog naroda je i prsten kraljice Viktorije. Sredinom devetnaestog veka kraljica Viktorija zaprosila je svog izabranika (da, prema narodnom običaju, kraljica je bila dužna da zaprosi svog izabranika) Alberta. Zauzvrat, Viktorija je dobila unikatan dijamantski prsten u obliku zmije, sa smaragdom, rubinima i dijamantima. Ovaj dijamantski prsten ostao je zapamćen kao jedan od najsmelijih i najoriginalnijih za datu epohu.

Dijamantski prsten princeze Dajane od belog zlata, ukrašen sa čak četrnaest dijamanata i centralnim dragim kamenom safirom takođe je prsten za kojim uzdišu žene širom sveta. Ovaj prsten sada se nalazi na ruci ljupke Kejt Midlton, izabranice Dajaninog sina i princa Vilijama.

Dijamantsko prstenje Može se reći da je i ovaj dijamantski prsten obeležio jednu, moderniju epohu i vremensko razdoblje dvadesetog i dvadeset prvog veka.

Tradicija darovanja dijamantskog prstenja je tradicija koju je veoma važno očuvati

Kao što ste i sami imali priliku da se uverite, dijamantsko prstenje nije samo i isključivo simbol luskuza. Naprotiv, dijamanti su pre svega simbol večne ljubavi.

 

Dijamantsko prstenjeKao takvi, oni ukrašavaju i ulepšavaju prstenje koje darujete veoma značajnim osobama u životu, baš kao što su to činili Napoleon, Maksimilijan i druge istorijske ličnosti. Ova tradicija zaista zaslužuje da se održi u životu i nastavi još dugi niz vekova.

Dijamantsko prstenje

Ono što je veoma važno zapamtiti jeste da nijedan dijamant nije isti. Tako nijedan dijamantski prsten nije isti niti sličan drugom. Darovanjem ovako jedinstvenog poklona, zapravo darujete ljubav, privrženost i naklonjenost. Postoji li lepši poklon od toga?

Dijamantsko prstenje različitih oblika i stilova koji nose potpis vodećih juvelirskih kuća, kao što su Moriah, IDC i Chopard, možete pronaći u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.

 

Related posts

Chopard Happy Sport satovi

Chopard Happy Sport satovi – Šetajući dijamanti kao simbol ženskog duha

Chopard Happy Sport satovi san su dama širom sveta. Svima je dobro poznato da je dijamantski nakit najbolji prijatelj svih žena. Zahvaljujući Chopardu još...

Pročitajte više
X