Dijamantski nakit sa topazom – Kamenom koji je simbol srećnog života i opraštanja

Dijamantski nakit sa topazom

Dijamantski nakit sa topazom jedan je od glavnih trendova u svetu juvelirstva ove godine.

Topaz je aluminijum silikat koji sadrži fluor i hidroksil. U svom čistom obliku je bezbojan. Mada ljubitelji dragog kamenja u boji dobro znaju da njegovu boju određuju drugi elementi koji su se našli u strukturi tokom formiranja.

Na Mohsovoj skali tvrdoće topaz zauzima visoku ocenu, 8. Može se pohvaliti i specifičnom gustinom i relativno niskim indeksom prelamanja, što mu daje intenzivnu boju.

Dijamantski nakit sa topazom

Zahvaljajući ovim karakteristima topaz je veoma privlačan za izradu luksuznog nakita.

 Dijamantski nakit sa topazom ima dugu istoriju

Topaz je jedan od najstarijih skupocenih kamena. Poznat je više od 2.000 godina. Upotreba datira još iz vremena starog Egipta. Naime, Egipćani su verovali da je žuti topaz, sa svojom zlatnom bojom, stvorio Bog Sunca, Ra. Zbog toga su njime ukrašavali grobnice faraona i bogataša.

Dijamantski nakit sa topazom

Tokom srednjeg veka interesovanje za njim je opalo. Razlog za to bio je jak uticaj crkve. Dijamantski nakit sa topazom doživeo je povratak popularnosti u 18. veku. Pre svega, u Španiji i Francuskoj. Pravi procvat dogodio se u viktorijanskoj eri, kada su nastali prelepi broševi i prstenje sa topazom.

Ovaj dragi kamen je u Rusiji smatran simblom plemstva, te su ga rado nosili članovi kraljevske porodice.

Dijamantski nakit sa topazom

Pored bogate istorije, topaz krasi i neverovatna simbolika. Još su Stari Grci verovali da će im dati snagu i nosili su ga kao talisman u borbi. Rimljani su smatrali da pruža zaštitu od opasnosti tokom putovanja. Dok je u hrišćanstvu povezivan sa čistoćom i dobrotom. Zato je bio glavni kamen ceremonijalnog prstenja kardinala i biskupa.

Dijamantski nakit sa topazom

Kao simbol srećnog života i oproštaja, topaz i danas čini jedan od najtraženijih nakita. Verenički prsten sa dijamantom i topazom sve je češći izbor modernih dama. S obzirom da je kamen meseca novembra omiljen je dodatak dijamantskom nakitu za rođendan osoba u ovo doba godine. Neretko se koristi i kao poklon. Naročito uz dijamantski nakit za 4. godišnjicu braka.

 Dijamantski nakit sa topazom donosi obilje boja

Topaz je dostupan u izuzetno širokom spektru boja. One uključuju različite tonove plave, zelene, žute, narandžaste, crvene, roze i ljubičaste. Upravo neverovatan kolorit čini dijamantski nakit sa topazom posebnim.

Dijamantski nakit sa topazom

Najveću pažnju privlači „imperijalni topaz“. Prepoznaje se po karakterističnoj braonkasto crvenoj nijansi. Smatra se najvrednijim u ovoj grupi dragog kamenja. Ipak, najširu upotrebu u juvelirstvu definitivno ima plavi topaz.

Zašto izabrati nakit sa topazom i dijamantima?

Topaz je veoma redak dragi kamen. To sugeriše i njegov naziv koji potiče od imena grčkog ostrva „Topazios“. U bukvalnom prevodu sa starogrčkog znači „tražiti“. Imajući ovo u vidu ne čudi što je veoma tražen među pripadnicama lepšeg pola.

Dijamantski nakit sa topazom

Sa druge strane, može biti povoljan. Zbog toga je topaz plave boje česta zamena za verenički prsten sa safirom, a crveni zamena za prsten sa rubinom.

Zahvaljujući svojoj svestranosti i širokom spektru boja, pruža neograničene mogućnosti izrade tako da dijamantski nakit sa topazom diktira trendove. Savršeno odgovara baš svakom stilu i svakom komadu garderobe. Počev od poslovnog looka, preko casual stajlinga, pa do svečane toalete – ovaj nakit uneće dozu sofisticirane elegancije.

Dijamantski nakit sa topazom

Dijamantski nakit sa topazom možete pronaći u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.

Related posts

Luksuzni satovi

Luksuzni satovi koji će obeležiti ovo leto

Luksuzni satovi koji će obeležiti ovo leto učiniće vaš stajling savršenim. Dolazak toplih prolećnih dana najavljuje i svima omiljeno godišnje doba – leto. Sa...

Pročitajte više
X