Dijamantski nakit sa ametistom – Skupoceni dragi kamen koji će vas osvojiti

Dijamantski nakit sa ametistom

Dijamantski nakit sa ametistom jedan je od vodećih trendova ovog leta.

Ametist je oblik kvarca, baš kao i citrin, ružičasti kvarc, ahat i kalcedon. U čistom obliku kvarc je bezbojan, ali tokom formiranja u njegov sastav mogu ući joni gvožđa koji daju očaravajuću ljubičastu boju ovom poludragom kamenu. Pri čemu on donosi čitav spektar ljubičastih nijansi – počev od nežne lila, pa do intenzivnih tamnih tonova.

Glavna nalazišta se nalaze u Brazilu, u geodama u vulkanskim stenama. Zambija, takođe, proizvodi oko 1.000 tona godišnje. Osim toga, može se naći u Južnoj Koreji, Australiji, Americi, dok najkvalitetniji kamen dolazi iz Rusije.

Dijamantski nakit sa ametistom

Zajedno sa dijamatnom, rubinom, safirom i smaragdom, ametist je od davnina smatran skupocenim kamenom, te ne čudi što u modernom dobu dijamantski nakit sa ametistom predstavlja pravi prestiž.

Bogata istorija dijamantskog nakita sa ametistom

Naziv ametist potiče od starogrčke reči „amethystos“, što znači „ne pijan“. Upravo ovaj bukvalni prevod ukazuje na veliku simboliku koju kamen ima. Naime, stari Grci verovali su da štiti svog vlasnika od pijanstva. Istog mišljenja bili su i Rimljani, te su bogataši ispijali vino iz čaša ukrašenih ametistom. Egićani su, pak, smatrali da ovaj kamen ima mističnu moć, te su nosili amajlije za zaštitu u zagrobnom životu.

Ametist ima važnu ulogu i religiji. Tako u hrišanstvu njegova boja simbolizuje Hristovu patnju na raspeću. U judaizmu hebrejska reč za ametist, „ahlamah“, prevodi se kao „kamen iz snova“, te Jevreji veruju da on izaziva snažne snove, a u budaizmu se perle od ovog kamena koriste pri meditaciji.

Dijamantski nakit sa ametistom

Ipak, ono po čemu je najviše poznata ljubičasta boja ametista jeste njegova upotreba u juvelirstvu. Nisu mogle da joj odole ni dame plave krvi. Jedna od njih je i Katarina Velika, koja je obožavala raskošnu ljubičastu boju, te je ametist činio obavezni detalj u njenom nakitu.

Prema predanju očaravajuću ljubičastu nijansu duguje devojci po imenu Ametist koju je grčki bog vina Bahus želeo da ubije. Da bi je spasila od zle sudbina, boginja Dijana ju je pretvorila u bistri kristalni kamen. Bahus se pokajao i polio kamen svojim vinom, darujući mu prelepu ljubičastu nijansu.

 Dijamantski nakit sa ametistom nikog ne ostavlja ravnodušnim

U poređenju sa dragim kamenjem u boji, ametist se izdvaja zasićenošću svoje nijanse, koja pruža dubinu i prelepi odsjaj u svakom rezu i obliku. Zahvaljujući ovoj karakteristici ametist daje niz mogućnosti kombinovanja. Posebno je pogodan za spoj sa prozirnim dijamantima, jer intenzivni ljubičasti tonovi naglašavaju lepotu omiljenog dragog kamena stvarajući jedinstvene komade koji privlače pažnju.

Dijamantski nakit sa ametistom

Bez obzira da li izaberete dijamantske minđuše sa ametistom, narukvicu ili ogrlicu sa priveskom od dijamanata i ametista, budite sigurne – podići će vaš stajling na sasvim nov nivo.

Dijamantski nakit sa ametistom

Živopisna ljubičasta boja unosi razgiranu vedrinu, te su ametist i dijamanti idealni nakit za leto.

Dijamantski nakit sa ametistom

Prefinjena elegancija kojom dijamantski nakit sa ametistom zrači čini ga savršenim i za svečane prilike, a omiljen je i kao nakit za venčanje, jer daruje dozu glamura dostojnu velikog dana.

Da li je prsten sa dijamantom i ametistom dobar izbor za veridbu?

Iako je dijamantski prsten sinonim za veridbu, poslednjih godina sve više zaljubljenih parova bira magični spoj dragog i poludragog kamena.

Dijamantski nakit sa ametistom

Moderan, graciozan, a opet neverovatno upečatljiv, verenički prsten sa dijamantima i ametistom pokazaće besprekorni stil. Ujedno, daće ljubavnoj priči posebno značenje, jer prema legendi Sveti Valentin, zaštitnik ljubavi, nosio je prsten sa ametistom, te se ovaj kamen smatra simbolom ljubavi.

Dijamantski nakit sa ametistom

Drage dame, ukoliko želite da svoju kolekciju nakita osvežite prelepim komadima sa dijamantima i ametistom posetite Maestro Jewelers.  

Related posts

Dijamantska burma

Zašto je dijamantska burma više od luksuznog nakita?

Dijamantska burma je omiljen dijamantski nakit svake žene. Venčanje je jedan od najvažnijih događaja u životu. Dan ispunjen ljubavlju, srećom i dragim ljudima zauvek...

Pročitajte više
X