Dijamantski nakit kroz istoriju

Dijamantski nakit kroz istoriju

Dijamantski nakit kroz istoriju prešao je dug put – od prvog pisanog traga u budističkom tekstu “Anguttara Nikaya” iz 3. veka pre Nove ere, preko prve upotrebe u kraljevskoj kruni 1074. godine, pa do današnjih modernih oblika.

Iako se trendovi u juvelirstvu menjaju, jedno je ostalo isto – dijamanti! Ovo drevno drago kamenje nadmašuje svu prolaznu modu, postavši simbol vanvremenskog prestiža.

Dijamanti kroz istoriju
Izvor: Wikipedia

Svaki dijamant ima svoju priču, sastavljenu kroz vreme, protkanu nepoznatim misterijama koje su obeležile živote onih koji su ih nosili, pa i doba u kojem su se pojavili.

Koji je najznačajniji dijamantski nakit kroz istoriju otkriva vam Maestro Jewelers.

 Dijamantski nakit kao deo krune

Jedan od najpoznatijih dijamanata na svetu jeste “Koh-i-Noor”, što u prevodu sa persijskog znači “Planina svetlosti”. Ujedno, ovo je jedan od najitrigantnijih komada nakita, jer se ispredaju različite priče o njegovom poreklu. Postojalo je verovanje da je dar od Boga i da ima natprirodne moći, te onaj ko ga poseduje biće najmoćnija osoba na svetu.

Dijamanti kao nakit
Izvor: Pinterest

Sjajni dijamant od 105,6 karata datira još iz 13. veka, a prvi put se pominje u memoarima sultana Babura, osnivača i prvog vođe Mogulskog carstva. Od tada prošao je kroz mnoge ruke vladajuće klase, uključujući Šaha Džahana, mogulskog cara poznatog po izgradnji Tadž Mahala. Nakon smrti poslednjeg indijskog vlasnika došao je u ruke kraljice Viktorije koja je preuzelu ulogu indijske carice.

Dijamanti kroz istoriju
Izvor: Youtube

Britanska kraljica je “Koh-i-Noor” preuredila u moderniji oblik, postavivši ga kao centralni deo krune. Upravo nju su nosile kraljica Aleksandra i kraljica Marija, a 1937. godine i kraljica Elizabeta na ceremoniji krunisanja.

Dijamantski nakit kroz istoriju nije namenjen samo damama

Dijamantski nakit se danas vezuje za lepši pol. Međutim, istorija govori da su ga rado nosili i muškarci. Najbolji dokaz jeste “Dijamant nade”.

Jedan od najpoznatijih obojenih dijamanata na svetu svojom svojom očaravajućom plavom nijansom donosi priče o strahopoštovanju, moći, ali i o slomljenim srcima, pa i o ubistvima. Ove tragedije koje ga prate ne umanjuju lepotu impoznatnih 45,52 karata.

Dijamnati kroz istoriju
Izvor: si.edu

Smatra se da potiče iz Indije odakle ga je u Evropu doneo Jean Baptiste Tavernier, francuski trgovac draguljima. Kupio ga je kralj Luj XIV 1673. godine. Po njegovom nalogu isečen je u obliku srca, postavši glavni deo dijamantske ogrlice.

Tokom Francuske revolucije “Dijamant nade” bio je ukraden, da bi se ponovo pojavio u javnosti kada je 1839. godine prodat engleskom bankaru Hope po kome je dobio i ime. Vek kasnije kupio ga je Henri Vinston i poklonio ga Smitsonijan kompleksu muzeja u Vašingtonu. Zahvaljujući ovom američkom draguljaru dijamant je vraćen u čuvenu ogrlicu na kojoj je okružen sa još 16 dijamanata tako da danas čini jedan od najskupljih komada nakita. Njegova vrednost se procenjuje na 350 miliona dolara.

Verenički prsten sa dijamantom

Vereničko prstenje poznatih, zaista, ostavlja bez daha. Među njima najviše pažnje još uvek privlači prsten priceze Dajane koji danas krasi ruku Kejt Midlton.

Dijamanti kroz istoriju
Izvor: oprahdaily.com

Prsten sadrži safir od 18 karata koji je okružen sa 17 manjih dijamanata.

Dijamanti kroz istoriju
Izvor: townandcountrymag.com

Bez obzira što nije specijalno izrađen za Dajanu, već je bio deo Garardove kolekcije vereničkih prstenja, najomiljenija princeza dala mu je lični pečat, učinivši ga jednim od najpoznatijih u novijoj istoriji.

Drugi verenički prsten koji je ostavio traga u juvelirstvu pripadao je Grejs Keli. Upravo je on označio početak njene transformacije od holivudske zvezde u damu plave krvi. Princeza je uvek nosila svoj verenički prsten od 10,47 karata, čak i u filmu “Visoko društvo”. Filmski debi sjajnom dijamantu doneo je vrednost od 4 miliona dolara.

Dijamantski nakit za svečane prilike

Dijamantski nakit kroz istoriju obuhvata i moderne komade koje nose holivudske zvezde na crvenom tepihu. U mnoštvu stajlinga od kojih zastaje dah gotovo je nemoguće izdvojiti samo jedan look.

Dijamanti kroz istoriju
Izvor: thejewelleryeditor.com

Ipak, kada je nakit u pitanju neprikosnoveni vladar glamuroznih svečanosti, definitivno, su Chopard dijamanti. Kao što smo navikli čuvena juvelirska kuća potpisuje Kanski festival, ali je u istoriji ostao upamćen nakit koji je nosila Cate Blanchett na dodeli Oskara. Nežna Armani Privé haljina u prvi plan stavila je luksuzni Chopard komplet koji su činile minđuše, narukvica i prsten. Ovaj dijamantski nakit procenjen je na 18 miliona dolara.

Dijamanti kroz istoriju
Izvor: thejewelleryeditor.com

Najlepši dijamantski nakit vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.

 Više od 3 decenije naša juvelirnica je zvanični predstavnik i partner najpoznatijih svetskih brendova, kao što su Chopard, Moriah i IDC.

Related posts

Dijamantska burma

Zašto je dijamantska burma više od luksuznog nakita?

Dijamantska burma je omiljen dijamantski nakit svake žene. Venčanje je jedan od najvažnijih događaja u životu. Dan ispunjen ljubavlju, srećom i dragim ljudima zauvek...

Pročitajte više
X