Dijamanti sa sertifikatom

Dijamanti sa sertifikatom

Dijamanti sa sertifikatom jedini su siguran izbor.

Sigurni smo da ne postoji žena na svetu kojoj dijamantski nakit nije omiljeni modni detalj. Ovaj mali, ali moćni dragi kamen u trenu vas pretvara u divu sa crvenog tepiha, dok vašem stajlingu daje dozu glamura.

Bez obzira da li su minđuše sa dijamantima vaš omiljeni komad ili radije birate ogrlicu sa dijamantskim priveskom, jedno je sigurno – pokazaćete besprekorni stil. Čak i ako od nakita nosite samo verenički prsten sa dijamantom vaša garderoba biće u svakom trenutku savršeno stilizovana.

Dijamanti sa sertifikatom

Međutim, kupovina dijamanata ne podrazumeva samo izbor omiljenog komada i stil koji vam odgovara, već treba da obratite pažnju i na kvalitet ovog dragog kamenja. U tome vam mogu pomoći dijamanti sa sertifikatom.

Šta je sertifikat dijamanata?

Ako ste čitali Šekspirovu ljubavnu tragediju „Romeo i Julija“ verovatno se sećate Julijine rečenice: „Ruža pod bilo kojim drugim imenom mirisala bi isto tako slatko“. Ali da li isto važi i za dijamante? Da li su, zaista, svi dijamanti besprekornog sjaja? Nažalost, nisu.

Dijamanti sa sertifikatom

Na svetu ne postoje 2 potpuno istovetna dijamanta. Samim tim, ne postoje ni 2 sa istim karakteristima, bez obzira gde su pronađeni. S obzirom da ni iskusni ljubitelji dijamantskog nakita ne mogu golim okom da potvrde njegov kvalitet, neophodan je sertifikat.

Dijamanti sa sertifikatom

Sertifikacija dijamanata je proces u kojem nezavisna gemološka laboratorija testira i procenjuje kvalitet dijamanta. Analizu vrše stručnjaci uz pomoć određene aparature. Nakon toga izdaje se pisani izveštaj o dijamantu, kojim se potvrđuje autentičnost u pogledu čistoće, boje, reza, kvaliteta obrade i drugih karakteristika.

Dijamanti sa sertifikatomSvaki izveštaj, tj. sertifikat ima svoj broj koji se čuva u dosijeu u laboratoriji, a kopija se šalje nazad prodavcu zajedno sa dijamantom. Pojedini dijamanti sa sertifikatom imaju i mikroskopski laserski natpis svog sertifikacionog broja na spoljnoj ivici, tzv. potpis. Ovo je korisno ako se sertifikat ikada izgubi ili ukrade.

Iako postoji nekoliko ovlašćenih gemoloških laboratorija, najsveobuhvatniju analizu daje Gemološki institut Amerike (GIA), koji se smatra nosiocem standarda u industriji sertifikacije dijamanata.

Šta pokazuje GIA sertifikat?

Osnovu za procenu dijamanata čine 4C karakteristike – cut (rez), color (boja), clarity (čistoća) i carat (karat). One su razvijene upravo od strane GIA instituta. Samim tim se nalaze na njenom sertifikatu.

Dijamanti sa sertifikatomRez određuje način postavljanja faseta, koji daju dijamantu sjaj i prelemanje. Na osnovu toga dijamant najvišeg stepena interakcije faseta i svetlosti nosi oznaku „odličan“, dok se onaj koji je ograničenog prelamanja i niskog sjaja ocenjuje sa „solidan“.

Dijamanti deluju bezbojni, ali sadrže nijnase žute, sive i braon boje. Zavisno od stepena boje nose oznake od D (potpuno bezbojan) do Z (za najnižu klasifikaciju).

Dijamanti sa sertifikatom

Tokom formiranja u zemljnoj kori u sastav dijamanata ulaze razni elementi. Ove inkluzije utiču na čistoću dragog kamena, te je neophodno proceniti i njihovu zastupljenost. U tom slučaju dijamanti se razvrstavaju u grupe.

IF (internal flawless) se odnosi na dijamante besprekorne čistoće. U grupe VVS1 i VVS2 spadaju dijamanti sa veoma malo inkluzija koje se teško otkrivaju, dok SI1, SI2, SI3 dijamanti sadrže inkluzije koje se jasno mogu uočiti pod uvećanjem, ali ne i golim okom. Poslednje grupe I1, I2, I3 čine dijamanti kod kojih se inkluzije mogu videti golim okom.

Karat predstavlja težinu dijamanta. Morate znati da jedan karat iznosi 0,20 gr.

Dijamanti sa sertifikatom

GIA sertifikat pokazuje i druge karakteristike, kao što je poliranje, koje određuje propustljivost svetlosti i blistavost po obimu. Takođe, sadrži i opis simetrije, odnosno proporcije svih aspekata dijamanta i koliko jednaki izgledaju kada se posmatraju iz različitih uglova.

Zašto je važan sertifikat dijamanta?

Sertifikat dokazuje da je kamen testiran i da je potvrđeno da je prirodan. Na taj način je izbegnuta kupovina falsifikata. Ujedno, pokazuje karakteristike dijamanta tako da možete znati njegovu realnu vrednost. Dijamanti sa sertifikatom, zapravo, vam garantuju da niste preplatili dragi kamen.

Bez sertifikata vrednost dijamanta je niža i teže ga je prodati. Što nikako nije povoljno ukoliko ste odlučili da uložite u dijamante.

Dijamanti sa sertifikatom

Chopard, Moriah i IDC dijamante sa GIA sertifikatima možete pronaći u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.

Related posts

IWC Pilot satovi

IWC Pilot satovi – Savršeni spoj elegancije i preciznosti

IWC Pilot satovi predstavljaju uzor elegancije i preciznosti. Osnovan 1868. godine, čuveni švajcarski brend ima bogatu istoriju u svetu horologije. Njegovo putovanje od Švajcarske...

Pročitajte više
X