Dijamanti Elizabet Tejlor – Sjaj koji se ne gasi i ne bledi

Dijamanti Elizabet Tejlor

Dijamanti Elizabet Tejlor prvo su što padne na pamet svakome kada pomisli na iskričavu svetlost dijamanata.

Elizabet Tejlor obeležila je čitavu jednu deceniju i bila je prepoznatljiva ne samo po učešću u brojnim televizijskim emisijama i filmovima, već i po dijamantskom nakitu. Njeno ime poznato je širom sveta.

Tokom života nizala je prepoznatljive i upečatljive uloge u filmovima, ali je vremenom i kreirala svoju kolekciju nakita. Legendarni dragulji i dijamanti krasili su i veličali njen lik i delo.

Kako je ljubavni život ove glumice bio intrigantan i zanimljiv, dobila je nadimak „beznadežna romantičarka„. Tokom života, udavala se 8 puta, a čak dva puta za istog muškarca. Ipak, nisu samo doprinosi kinematografiji i ljubavni usponi i padovi krasili naslovne stranice magazina i novina. Javnost je intrigirala i vezom koju je imala sa dijamantima. Tokom godina, Elizabet je sastavila impresivnu kolekciju dijamantskog nakita na kojoj je mogla da joj pozavidi svaka žena.

Dijamanti Elizabet Tejlor – Nakit koji razoružava

Lepota Elizabet Tejlor prvi put je primećena kada su joj kao detetu naredili da skine maskaru sa trepavica. Ipak, Tejlor nije mogla da sakrije ono što joj je priroda dala… A i zašto bi? Dugačke i guste trepavice, očaravajuće plavo-ljubičaste oči, tanak struk. Brakovi su se nizali, ali njena jedina prava strast nikada nije počela da jenjava ili bledi. Ljubav prema nakitu.

Godinama se smatralo da je Elizabet Tejlor posedovala najvažniju i najznačajniju privatnu kolekciju nakita u Americi. Njena knjiga „Moja ljubavna afera sa nakitom“ detaljno opisuje njene ljubavne probleme sa muškarcima, ali i strast prema nakitu. Elizabet je imala sve – status zvezde, kvalitet, poreklo, dijamantske poklone… Pored svega, neretko je uživala u sjajnim kupovinama kada je sama sebe častila blistavošću nakita.

Više puta je naglasila da se oseća kao čuvar svog dijamantskog blaga. „Kada umrem i kada se nakit nađe na aukciji – nadam se da će mu onaj ko ga kupi dati zaista dobar dom„.

Dijamanti Elizabet Tejlor

Dijamanti Elizabet Tejlor oduvek su odisali elegancijom, misterioznošću, stilom, stavom i prefinjenošću.

Dijamanti su sve što sija

Na premijeri filma „Lorens od Arabije“ 1962. godine, kao i kada se susrela sa kraljicom Elizabetom u Vašingtonu 1976. godine nosila je Bulgari viseće minđuše od smaragda i dijamanata. Dobila ih je na poklon od Ričarda Bartona 1960. godine i to je bio samo jedan u nizu skupocenih darova.

Još jedne minđuše koje su privukle pažnju, bile su poklon od Majka Toda. Poklonio je Elizabet Cartier minđuše od dijamanata i rubina kada je saznao da je u drugom stanju. Elizabet je bila u bazenu, a Majk joj je pridružio u vodi sa dijamantima u ruci. Kasnije, poklonio joj je i ogrlicu od dijamanata od rubina. Navodi se da ništa nije savršeno kao burmanski rubini, a Elizabeti su pristajali savršeno.

Nije prošao neopaženo ni Bulgari cvetni broš od dijamanata i smaragda, baš kao ni prsten koji je dobila od Ričarda Bartona.

Dijamanti Elizabet Tejlor

Predivno su joj pristajale i dijamantske minđuše sa biserima, ali i iguana Tiffany & Co broš koji je 1964. godine dobila od Ričarda Bartona.

Zlatno-dijamantska ogrlica „Granny„autora Van Cleef & Arpels bila je poklon od Ričarda Bartona 1971. godine, baš kao i La Pelegrina, ogrlica iz 16. veka od prirodnih bisera sa dijamantima i rubinima. Pre nego što se našao u posedu Elizabet Tejlor, naučnici su vekovima raspavljali o istoriji ovog bisera. Rob ga je pronašao u vodama Panamskog zaliva, pa je predat španskoj kruni. Bio je u vlasništvu i Meri Tjudor, sve dok se 1969. nije našao u rukama Elizabet Tejlor. Cartier je iskoristio biser da napravi tu savršenu ogrlicu.

Dijamanti Elizabet Tejlor bili su važan deo njenog života

Ljubav i nakit – strastvena kombinacija koja je obeležila život ove glumice.

Kako bi imala minđuše koje će se idealno uklapati sa bojom njenih očiju, juvelir Džoel Rozental kreirao je par minđuša u obliku loptice od dijamanata i raznobojnog safira. Njene očaravajuće plavo-ljubičaste oči idealno su se uklapale sa ovim aurora borealis minđušama.

Elizabet nije dobijala skupocene poklone samo od svojih muževa, već i od prijatelja. Od Majkla Džeksona dobila je večernju torbicu od titanijuma sa dijamantima, rubinima i kultivisanim biserima.

Najmanji dijamantski prsten koji je dobila – dobila je zbog opklade. Njen verenik Ričard Barton izgubio je od glumice u ping-pongu i morao je da joj kupi „ping-pong prsten„. Vratio se sa najmanjim koji je mogao da nađe u švajcarskom gradu Gstadu, gde su tada živeli.

Ipak, daleko posebniji bio je besprekorni dijamatski prsten „Krupp“.

Čuveni Krupp dijamant

Ovaj dijamant je zaista bio besprekoran, sa faktorom boje „D“, čistoće BC1 i  33,19 karata.

Prvobitno nazvan „Kruppdijamant, promenio je ime u „Elizabet Tejlor dijamant“ kada ga je glumica dobila 1968. godine.

Nakon smrti Vere Krup, Barton je kupio dijamant na aukciji za 307.000 dolara. Poklonio ga je Elizabet na brodu u Londonu, a ona je odlučila da ga postavi u prsten. Ovaj impozantan nakit dodat je u njenu bogatu kolekciju i postao deo legende o dijamantima Elizabet Tejlor.

GIA izveštaj navodi da dijamant ima tip IIa, a takvi dijamanti imaju izuzetnu prozirnost i hemijski su čistiji od ostalog dragog kamenja. Tejlor je stalno nosila taj prsten, bez obzira na njegovu vrednost. Nije ga skidala čak ni na setovima snimanja filmova. Neretko je komentarisala da joj je taj prsten omiljen.

Ipak, nakon njene smrti 2011. godine, nakit se našao na aukciji. Konačni iznos prodaje iznosio je neverovatnih 156,8 miliona dolara, a Tejlor dijamant prodat je za 8,8 miliona. Cena po karatu iznosila je 265.000 dolara, a kupci su bili E-Land, južnokorejska korporacija.

Dijamanti Elizabet Tejlor bili su očaravajući. Deo te lepote imao je sposobnost da uzbudi i zanese istovremeno.

Isto tako zanosne i dragocene dijamante možete da pronađete u juvelirnici Maestro Jewelers. Naša velika ponuda dragog kamenja učiniće da se osećate baš kao Elizabet – voljeno, raskošno i ženstveno. Kompanije Chopard, IDC i božanstveni Moriah nakit deo su našeg izložbenog salona.

Maestro Jewelers – Svima je potreban sjaj koji u sebi nosi dijamant.

Related posts

X