Dijamant i brilijant – U čemu je razlika?

dijamant i brilijant maestro jewelers 4

Dijamant i brilijant su intrigantni sami po sebi: počev od načina i mesta njihovog iskopavanja, do obrade i ugradnje u nakit. Ovi svetlucavi dragulji se mogu javiti u različitim formama, stepenu čistoće i veličini. U zavisnosti od ovih karakteristika, određuje se i njihova upotrebna i tržišna vrednost.

Dijamant i brilijant – Zar to nije isto?!

Iako se ova dva termina obično koriste kao sinonimi, njihovo značenje nije identično. Osnovna razlika između dijamanta i brilijanta je u načinu sečenja. Da bi se dobio brilijant, neophodna je fina završna obrada dijamanta, koji je prirodno neobrađeni dragi kamen. Naročit vid sečenja ovog kamena poznat je od davne 1910. godine. Otad je brilijant jedan od najpoželjnijih dragulja na svetu.

Pojam brilijanta poreklom je iz francuskog jezika, a njegovo značenje se može sažeti u reči svetlucav, sjajan ili iskričav. To je ujedno i suštinska razlika između brilijanta i drugog dragog kamenja: brilijanti su najsjajniji! Kada svetlost padne na ovaj posebno obrađeni kamen, ona se optimalno reflektuje i otkriva njegov puni sjaj. Svetlost se zatim preliva na sve njegove kristale otkrivajući širok spektar boja i nijansi.

Mada je ovaj način sečenja, takozvani sjajni rez ili rez visokog sjaja, na početku bio rezervisan isključivo za dijamante, danas i ostalo drago kamenje dobija ovaj „poseban tretman“. Rubin je jedan od njih, ali i druge vrste dragulja sa visokim nivoom svetlosti i sjaja. Kvalitetan rez je značajan i zbog toga što se njime može nadomestiti niže rangirani tonalitet. Takođe, njime se mogu zamaskirati i eventualne inkluzije, odnosno nečistoće kamena.

Pre pojave ovog načina sečenja i brušenja, dijamanti su bili smatrani najdragocenijim draguljima. U početku, težilo se zadržavanju prirodne oktoedarske strukture dijamanta. Njegova površina jednostavno je polirana kako bi se dobio efekat visokog sjaja. Međutim, s razvojem tehnologije i juvelirskog alata, došlo se do sjajnog reza i konstituisanja brilijanta.

Koji kamen je vredniji: dijamant ili brilijant?

Prilikom donošenja odluke o brušenju dijamanta, juveliri moraju dobro proračunati da li je mudro uopšte brusiti dati kamen. Budući da brušenje do najvišeg sjaja znači i istovremeni gubitak materijala, treba doneti pametnu odluku.

Da li je bolje odlučiti se za sofisticirani, visokokvalitetni rez ili je poželjnije zadržati prirodni oblik dijamanta i dobiti na težini? Tržište diktira svoje uslove i razlika u ceni brilijanata i dijamanata sa istim brojem karata može biti jako velika.

Činjenica je da ništa nije lepo i ekskluzivno poput brilijanta, sa savršenim ugaonim proporcijama i refleksijom svetlosnih zraka. Zato treba biti pametan kada je finalno usavršavanje u pitanju.

Kada se u juvelirstvu govori o sečenju i brušenju dijamanata, upotrebljavaju se dva termina: izrada i stil. Pri pomenu pojma izrade, misli se na proporcije dragog kamena i njegovu završnu obradu sa poliranjem. Ispolirane površine dragulja nazivaju se fasete. Njihov raspored, kao i oblik kamena juveliri svrstavaju pod drugi pojam – stil brušenja.

Iskusni draguljari poznaju metode savršenog brušenja. Zahvaljujući preciznom obrađivanju dijamanta, refleksija svetlosti se prenosi sa fasete na fasetu, prelama se do vrha kamena i daje mu onaj poznati, izuzetni sjaj. Nakit sa brilijantima prosto je neodoljiv!

Načini sečenja i oblici dijamanta

Najpoznatiji oblik dijamanta je okrugli, sa 57 faseta koje garantuju najviši sjaj. Za njim slede oblik ovala, kvadrata, srca i kapljice, odnosno kruške. U načine sečenja spadaju i oni sa simboličnim nazivima prinzesa i markiza. Kada je u pitanju stil, razlikuju se sjajni ili stepenasti dijamanti, stil ruže i kombinovani ili mešani stil. U zavisnosti od reza, dijamant ima veći ili manji sjaj. Što je rez precizniji, sjaj je intenzivniji.

Rez u idealnim proporcijama omogućava apsolutnu unutrašnju refleksiju i maksimalan prodor zraka kroz krunu dijamanta. Čuveni Tolkovski rez najbliži je idealnim proporcijama, a klasifikacija rezova vrši se upravo na osnovu odstupanja od ovih mera. Ukoliko su na kamenu prisutne ogrebotine, do je dokaz slabog finalnog poliranja.

Sjaj dijamanta se definiše kao količina svetlosti koju kamen prenosi na oko posmatrača. Svetlosni zraci prodiru kroz krunu dijamanta i raspoređuju se na fasete, paviljon i druge njegove delove. Odbijaju se i vraćaju kroz krunu u punom intenzitetu, ostavljajući posmatrača zadivljenim.

Dijamant i brilijant bivaju procenjeni na osnovu njihovih proporcija dobijenih premerom specijalnim optičkim alatom. Osim krune, faseta i paviljona, elemente dijamanta, odnosno brilijanta čine još i venac, pojas i osnova. Preciznim merenjem visine venca i paviljona, zatim prečnika pojasa i produžetka osnove, dobijaju se podaci za procenu vrednosti kamena.

Gde se može pronaći najčistiji dijamant i brilijant?

Na tržištu dijamanata često se mogu pronaći dijamanti sumnjive čistoće i porekla. Zbog toga je od velike važnosti investirati u proverene, kvalitetne dragulje.

Sertifikovani dijamanti i brilijanti, o čijem poticanju svedoče najznačajnije svetske sertifikacione kuće, mogu se pronaći u salonu Maestro Jewelers. Kupovinom dijamanata, brilijanata ili dijamantskog nakita sa sertifikatom, možete biti sigurni da ste u našoj draguljarnici odabrali vrhunsko drago kamenje i zlato.

 

Related posts

X