Tag Heuer Carrera – 60. rođendan poznatog brenda

Carrera 60. rođendan

Carrera 60. rođendan je proslavljen predstavljanjem nove verzije ovog legendarnog sata.

U svetu časovničarstva mali broj hronografa ima uzbudljivu priču kao TAG Heuer Carrera. Nastao pre 60 godina izdržao je sve promene u tehnologiji i trendovima. Ipak, svojim prepoznatljivim dizajnom originalni model 2447 izgleda tako sveže i moderno kao da je stvoren juče. „Dizajniran za čitko čitanje pod bilo kojim uslovima“, a proizveden od strane kompanije koja je unela revoluciju u merenju vremena razvojem štoperice sa preciznošću od 1/100 sekunde, odnosno od 1/1000 sekunde. Carrera sat je vrlo brzo postao istinski simbol horologije i zaštitni znak čuvenog brenda.

Carrera 60. rođendan

U čast Carrera 60. rođendana Maestro Jewelers vam otkriva sve o ovom legendarnom satu.

Kako je nastao TAG Heuer Carrera?

TAG Heuer Carrera je lansiran 1963. godine, ali prava priča počinje ranije, tačnije 1950. godine kada je prvi put održana automobilska trka Carrera Panamericana. Održana pet uzastopnih godina, ovo je bila trka na otvorenom putu od granice do granice u Meksiku. Trku je organizovala meksička vlada da proslavi završetak deonice Panameričkog autoputa. Put od preko 3.500 km privlačio je profesionalne vozače motosporta, naročito poslednja etapa od 356 km na kojoj su razvijali brzinu višu od 222 km/h.

Carrera 60. rođendan

Sa ovako velikim brzinama i minimalnim merama predostrožnosti Carrera Panamericana je opravdano smatrana najopasnijom trkom tih vremena, te je prekinuto održavanje. Ipak, priče o ovom brzom, smelom i potpuno izazovnom događaju zadržale su se u mislima Jacka Heuera, praunuka osnivača kompanije, koji je preuzeo upravljanje 1962. godine.

Carrera 60. rođendan

Inspirisan trkom i želeći da stvori sat koji bi olakšao gledanje vremena vozačima tokom trke mladi Heuer je već naredne godine predstavio prvi Carrera model koji je nosio referentni broj 2447. Fokusiran na eleganciju vozača toga vremena, koji su nosili epitet džentlmena, Carrera sat krasi prefinjeno čelično kućište prečnika 36 mm.

Carrera 60. rođendan

Čitljivost i funkcionalnost bili su ključni elementi. Tako da je brojčanik karakterisala čista estetika sa klasičnim markerima i blago stepenastim podbrojčanicima.

Carrera 60. rođendan

Vrlo brzo sat je osvojio srca mnogih muškaraca širom sveta. Među njima je bio i tehničkog direktora Ferarija Maura Forghierija i vozače Niki Laudu i Artura Merzarija, postavši stub brenda.

Carrera 60. rođendan

Tokom 6 decenija doživeo je brojne varijacija, te je izrađivan od različitih materijala. Pored čelika, Carrera se našao na listi luksuznih keramičkih satova, zatim titanijumskih. Zahvaljujući poslednjim modelima zauzeo je značajno mesto i među luksuznim zlatnim satovima. Takođe, dobio je žensku verziju sa kućištem prečnika 29 mm.

Šta donosi model kreiran za Carrera 60. rođendan?

Polazeći od dizajna prvog modela i u skladu sa njegovom krilaticom „stilizovan za svakodnevni život“ najnoviji Carrera model donosi prepoznatljivu sofisticiranost koja privlači pažnju gde god se pojavi.

Carrera 60. rođendan

I dok je prva serija imala jednobojne brojčanike, ovaj sat je preuzeo panda efekat iz druge serije, ono po čemu je čitava linija kasnije postala poznata.

Carrera 60. rođendan

Kućište prečnika 39 mm izrađeno je od nerđajućeg čelika tako da obezbeđuje vodootpornost do 100 m dubine. Zaštićeno je antirefleksnim safirnim kristalom čiji izdignuti profil „staklene kutije“ stvara dramatični vintage efekat.

Carrera 60. rođendan

Ispod safirnog stakla nalazi se posrebreni brojčanik sa brušenom završnom obradom i karakterističnim crnim podbrojčanicimsa. Podbrojčanici su uvučeni i utisnuti koncentričnim uzorkom. Na 3 sata nalazi se brojač minuta, brojač sati je na 9, a na 6 sati je smešten podbrojčanik za male sekunde.

Carrera 60. rođendan

Dodatni retro vajb daje stari logo brenda, kao i perforirani „trkački“ kaiš od teleće kože. Dok se na poleđini kućišta nalazi ugravirano Carrera 60. rođendan.

Perfomanse koje će ispratiti svaku aktivnost

Safirno staklo, koje se nalazi na poleđini kućišta, otkriva kalibar HEUER02, automatski mehanizam koji je proizveden u kompaniji i sa specijalnim rotorom Carrera 60. rođendan. Izrađen je od 168 komponenti tako da radi na vibraciji od 4 Hz, donoseći 80-časovnu rezervu snage.

Carrera 60. rođendan

Carrera modele, kao i satove iz drugih linija – TAG Heuer Formula 1, Monaco i Aquaracer, možete pronaći u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.

Related posts

IWC Pilot satovi

IWC Pilot satovi – Savršeni spoj elegancije i preciznosti

IWC Pilot satovi predstavljaju uzor elegancije i preciznosti. Osnovan 1868. godine, čuveni švajcarski brend ima bogatu istoriju u svetu horologije. Njegovo putovanje od Švajcarske...

Pročitajte više
X