Crni dijamant – Egzotični raritet za istančan ukus

crni dijamant maestro jewelers 1

Crni dijamant, kao jedan od najneobičnijih prirodnih rariteta, oduvek je privlačio veliku pažnju. Jedinstvenog izgleda i specifične tvrdoće, atraktivan je zbog svoje posebnosti i male mogućnosti nalaženja.

Crni dijamant – Autentičan i redak

Za razliku od drugih obojenih dijamanata, crni dijamant boju dobija od grafita i drugih mikročestica. Kod ostalih kolorisanih dijamanata, boja je produkt prisustva azota i bora, odnosno posledica zračenja.

Crni dijamant je u prirodi veoma redak i zbog toga je izuzetno tražen. U svetu su trenutno poznata samo dva njegova nalazišta – u Brazilu i Centralnoj Africi.

crni dijamant maestro jewelers 3

U prirodnoj formi, ovaj dijamant je poznat pod nazivom Carbonado. Najčešće se javlja u veličini zrna graška, dok su veći primerci jako retki. Najveći među njima je čuveni Korloff Noir. On teži 88 karata, ima 57 ivica i osiguran je na fantastičnih 37 miliona dolara!

Najveći sečeni crni dijamant je slavni Spirit of de Grisogono. Iskopan u Centralnoj Africi, sa težinom od čak 587 karata (117, 4 gr), ovaj dijamant je istinski raritet. Nakon brušenja, njegova težina je znatno smanjena i sada iznosi 312, 24 karata (62,448 gr). Svoje mesto je našao na prstenu od belog zlata, optočenom sa čak 702 sitnija dijamanta.

Čuveni Amsterdamski dijamant jedan je od najpoznatijih dijamanata na svetu. Neobičnog kruškastog oblika, težak 33,74 karata, ovaj markantni dragulj prodat je pre dvadesetak godina za neverovatne 352 hiljade dolara. Ovaj iznos predstavlja najveću aukcijsku cenu crnog dijamanta koja je ikada postignuta.

Legendarni crni dijamant

Najpoznatiji dijamant je svakako Black Orlov, poznat i kao Brahmino oko. Istorijski izvori tvrde da je ovaj dijamant otkriven u Indiji, početkom XIX veka. U hramu posvećenom hinduističkom bogu Brahmi, nalazio se na mestu oka statue ovog božanstva. Legenda kaže da je ukraden od strane Jezuita (rimokatoličkog reda Isusovaca). Od toga doba smatra se ukletim, što ga čini naročito interesantnim.

Svi koji su ga posedovali – tragično su nastradali. Čovek koji ga je preneo u Ameriku i ruske princeze u čijem je vlasništvu kasnije bio, digli su ruku na sebe. Nakon smrti princeze Nađe Vjegin-Orlove, dijamant je poneo njeno ime. Kako bi se razbila kletva, Crni Orlov od 67,5 karata isečen je na tri dela i ugrađen u broš. Danas je u posedu poznatog grčkog juvelira, koji je uveren da ovaj crni dijamant više ne donosi nesreću.

Nikad veća popularnost crnog dijamanta

Zahvaljujući svom koloritu, crni dijamanti su postali veoma popularni krajem XX veka kao izrazit detalj na nakitu. Nasuprot konvencionalnom bezbojnom dijamantu, raritetni crni dijamant postao je uobičajeni detalj na vereničkom prstenju, minđušama, narukvicama i ogrlicama.

crni dijamant maestro jewelers 2

Markantnog i moćnog izgleda, crni dijamant je zainteresovao i mnoge uticajne muškarce od stila. Ugrađen u muški prsten ili dugmad za manžetne, crni dijamant deluje zaista impresivno. Sasvim u skladu sa simbolikom koju nosi: energija, strast i akcija.

Strukturu crnih dijamanata čini bezbroj sićušnih kristala, koji su nasumično spojeni u konzistentnu formaciju. Kako bi se naglasila njihova boja, oni se najčešće postavljaju na nakit od belog zlata ili platine. Međutim, mogu impozantno izgledati i na bojenom čeliku i drugim materijalima.

crni dijamant maestro jewelers 4

Takođe, oni se često kombinuju i sa bezbojnim dijamantima, čime se postiže vizuelni kontrast i pojačava utisak.

Crni dijamant u vašoj kutiji za nakit

S obzirom na to da se crni dijamanti mogu dobiti i različitim tehnološkim postupcima, pri kojima se menja boja svetlijeg dijamanta, ponekad je teško prepoznati da li se radi o prirodnom ili veštačkom kamenu. Zbog toga je izuzetno bitno pronaći pouzdan izvor i juvelirsku kuću od poverenja. IDC raspolaže autentičnim dijamantima, uz koje se obavezno dobija međunarodni sertifikat o poreklu, čistoći i kvalitetu.

Ukoliko ste odlučili da se verite, juveliri iz Maestro Jewelers rado će vam pomoći da odaberete najlepši dijamantski verenički prsten. Budući da dijamanti simbolišu večnu ljubav, nema boljeg načina da započnete zajednički život sa svojom izabranicom.

crni dijamanti IDC maestro 5

Markantan i čudesan, crni dijamant će odlično stajati na ruci dame sofisticiranog ukusa i modernog stila. Možete se opredeliti za prsten sa centralnim, dominantnim kamenom ili pak za onaj optočen mnoštvom manjih brilijanata. U svakom slučaju, ova dragocenost na ruci vaše verenice sigurno će privući mnoge poglede. A, nju će, nesumnjivo, učiniti najsrećnijom ženom na svetu.

Prelepi crni dragulji se mogu naći i na ogrlici, narukvici ili naušnicama od belog zlata ili platine. Kao prigodan i veoma lep dar, uveličaće nečije rođendansko slavlje ili dragu godišnjicu ljubavi. Uz nakit sa crnim dijamantom, i diplomiranje na fakultetu ostaće zauvek divna uspomena. Uz kolekcije IDC dijamantskog nakita koje možete pronaći u juvelirnici Maestro Jewelers, svaki dragoceni trenutak ostaće upisan u večnosti.

Related posts

X