Burme za venčanje iz snova

Burme za venčanje su jedna od prvih stavki na svadbenom spisku, kojoj budući mladenci posvećuju puno pažnje. Većina parova se odlučuje za burme od žutog zlata, ali ima i onih koji autentičnosti svoje ljubavi žele dati poseban pečat. Zbog toga najčešće odabiraju dijamantsko prstenje od belog ili roze zlata.

Burme za venčanje – Istorijat i verovanja

Ciklična forma prstena nije samo anatomski ekvivalent obliku prsta. Ona simboliše večni ciklus ljudske egzistencije, ali i trajnost bračne veze. Zbog toga ne može čuditi što običaj darivanja burmi među mladencima seže u doba starog Egipta i Grčke. Jer, otkako je sveta i veka, ideja o transcedenciji bila je intrigantna i inspirativna. Oduvek se težilo spoznaji i dosezanju večnosti, odnosno trajanju u beskonačnosti vremena. A, burma je upravo znak permanentnosti.

Socijalni uzusi nošenja vereničkog prstena i burme razlikuju se od zajednice do zajednice. Često u zavisnosti od religije, vereničko ili venčano prstenje se nosi na tačno određenoj ruci. U pravoslavlju i judaizmu vlada običaj da se veridbeni prsten nosi na domalom prstu leve ruke. Po verovanju, taj prst na strani srca čuva ljubav zaručnika do venčanja. Zatim se, tokom svadbene ceremonije, stavlja burma, i to na desnu ruku.

burme za venčanje maestro jewelers 4

Kod većine naroda katoličke konfesije red nošenja burmi je obrnut, pa one stoje na prstenjaku leve ruke. Indijci i pripadnici muhamedanske vere levu stranu smatraju nečistom. Zbog toga su burme za venčanje kod njih obavezne na desnoj ruci.

Razmena burmi među mladencima običaj je koji, prema antropološkim izvorima, datira još iz VII veka. Neki podaci pak ukazuju na to da su mladenci počeli razmenjivati burme daleko kasnije, krajem XIX veka. Svakako, simbolika ovog čina ne gubi na snazi bez obzira na vekove i sigurno će se prenositi na nova pokolenja.

Tajnovitost i intrigantnost desne strane

Kulturna i religijska istorija mnogih naroda notiraju da je desna strana oduvek bila favorizovana u odnosu na levu. Tako je u jeziku zabeležen frazeologizam ustati na levu nogu, u značenju probuditi se mrzovoljan, rđavog raspoloženja. Isto tako, izraz Igra mi levo oko sluti na loše vesti ili događaj.

U Bibliji i drugim religijskim tekstovima, leva strana se isto smatra nepoželjnom i negativno markiranom. U Apokalipsi, vernicima se obznanjuje finale Strašnog suda, u kom se pominju upravo ove dve strane. U naturalističkoj najavi, svi krotki i verni staće sa desne strane Boga, dok će nevernici otpasti na levu stranu.

Takođe je poznato da su, u patrijarhalno vreme, muškarci imali socijalni primat nad ženama. U mnogim sredinama, to gledište se zadržalo do danas. Prema zakonima patrijarhata formiran je čak i raspored vernika u crkvi. Kodeks ponašanja tokom crkvene službe nalaže da muškarci stoje u desnoj, a žene u levoj polovini hrama. Istu poziciju zauzimaju i mladenci pred oltarom.

Inovativnost u kreiranju burmi

Bez obzira na verske i kulturne obrasce, dizajneri nakita obiluju idejama za kreiranje venčanog prstenjaJuveliri nastoje da odabirom metala i dizajnom odgovore na sve zahteve. Burme izrađene od plemenitih metala nesumnjivo su uvek na ceni. Tako se na tržištu mogu naći burme sa kombinacijom tri vrste zlata ili one izrađene od platine.

Savremeni juvelirski trendovi sasvim sigurno odslikavaju moderne tokove i stremljenja. Uvek u stanju kreativne budnosti, IDC je izradio kolekcije Stella i Nika. U njima se mogu naći fantastične, inovativne burme od bojene keramike.

Ove edicije dijamantskog prstenja naročito su pogodne za dame ekstravagantnijeg ukusa i stila. Za one koje vole klasičniju formu, sa mnoštvom blistavog dragog kamenja, IDC je pripremio neodoljivu kolekciju Special Design.

burme za venčanje maestro jewelers 3

U svakom slučaju, kakav god da je vaš ukus i osećaj za estetiku, izborom IDC dijamantskog nakita sigurno nećete pogrešiti. Pogotovo zbog toga što uz svaki kupljeni primerak dobijate sertifikat o autentičnosti i kvalitetu, koji izdaju renomirane sertifikacione kuće.

Premda stari običaji nalažu da par burmi bude izrađen u istom maniru, mnogi mladi parovi se odlučuju za različite burme. Kao znak očuvanja sopstvene individualnosti, svako za sebe bira prsten za veliki dan. Prema ličnom senzibilitetu, odabiraju se burme za venčanje koje se ne moraju podudarati sa izborom partnera. Tako buduća mlada može odabrati romantičnu burmu optočenu dijamantima. Njen zaručnik se pak može odlučiti za jednostavnu, široku burmu od keramike u teget ili braon boji.

Kako pronaći savršene burme za venčanje?

Posle odabira venčanice u kojoj će mlada blistati, kupovina burmi se postavlja kao pitanje od krucijalne važnosti. Mnoge verenice usaglašavaju model haljine sa burmom koju su odabrale za venčanje. Najpopularnija Chopard kolekcija Ice Cube odiše elegancijom i modernom svedenošću. Pravilnog geometrijskog oblika, sa diskretnim središnjim dijamantom, ova zbirka prstenja korelira sa urbanošću. Samim tim se savršeno uklapa sa venčanicama neobičnog, unikatnog kroja.

burme za venčanje maestro jewelers 2

Maestro Jewelers je za vas selektovao dijamantski nakit izvanrednog kvaliteta i dizajna. Zadovoljstvo nam je što smo, tokom svog trodecenijskog rada, bili svedoci mnogih ljubavi koje su krunisane brakom. Uz istinsku veru u venčani zavet, utkanu u dijamantsko prstenje, vaš smo tihi pratilac na putu ka bračnoj sreći.

 

Related posts

X