Automatski sat – Preciznost i pouzdanost

automatski sat maestro jewelers 1

Automatski sat od svog nastanka privlači veliku pažnju zbog svog mehanizma, odnosno načina izrade. Poreklo reči automatski ukazuje na samopokretljivost, odnosno automatsko navijanje pomoću kretanja onoga ko sat nosi.

Automatski sat – Razvoj i karakteristike

Čovek je od svog postanka bio intrigiran beskonačnošću vremena i pokušavao je da razume njegovo proticanje. Sagledavajući kretanje zvezda i planeta, uključujući i mesečeve mene, došao je do prvih saznanja o ovom fenomenu. U ljudskoj je prirodi da neprestano istražuje i pokuša da objasni mnoge prirodne datosti. Onda kada za tim ima praktičnih potreba, istraživanje postaje intenzivnije. Tako su nastali i prvi časovnici, odnosno instrumenti za očitavanje vremenskih jedinica u pomorstvu.

automatski sat maestro jewelers 4

Potreba za preciznim navođenjem brodova inicirana je brojnim gubicima i ljudskim žrtvama, nastalim usled nepostojanja adekvatnih navigacionih instrumenata. Brojni izumitelji i sajdžije težili su otkrivanju pouzdanog načina za pomorsku navigaciju. Ipak, tek je Džon Harison sredinom XVIII veka izumeo prvi hronometar, precizni instrument za merenje vremena, odnosno geografske širine i dužine.

Po kom principu radi automatski sat?

Automatski sat pokreće bioenergija onoga ko ga nosi na ručnom zglobu. To je glavni kuriozitet kada je ova vrsta satova u pitanju. Pokreti ruke i puls služe za navijanje opruge unutar časovnika i automatski je pokreću. Svakodnevnim nošenjem sata, njegov samonavijajući mehanizam funkcioniše i pokazuje tačno vreme. Međutim, zbog oscilacija u vremenskim intervalima, preporučljivo je sat naviti jednom u petnaestak dana. Navijanje se može obaviti ručno ili uz pomoć naročite sprave za navijanje.

Kada su u pitanju kućni časovnici, veličina kućišta dozvoljava veći namotaj opruge. Zbog toga se navijanje može obavljati jednom nedeljno ili čak mesečno. Kod ručnih časovnika, manje kućište i objektivni nedostatak prostora za smeštanje većeg namotaja opruge onemogućava dug period bez navijanja.

automatski sat maestro jewelers 3

Zbog potencijalnog kašnjenja automatskog mehanizma, takođe je neophodno jednom u mesec dana podesiti tačno vreme. Jer, usled promena u temperaturi i vazdušnom pritisku, može doći do malih odstupanja u tačnosti. Takođe, ova pomeranja zavise i od kretanja i aktivnosti vlasnika sata. Ako se vlasnik ne bi dovoljno kretao, časovnik bi mogao početi da kasni nekoliko minuta. Zanemarivanjem ove neregularnosti, došlo bi do znatnog remećenja tačnosti sata.

Važno je pomenuti da, ukoliko se automatski sat neredovno nosi, to može dovesti do njegovog zaustavljanja. Indikator rezerve snage pokazuje koliko je vremena ostalo do idućeg navijanja, odnosno koliko će još mehanizam raditi. On upućuje na snagu pogonske opruge koja pokreće automatski mehanizam.

Mnogi vlasnici satova nisu upućeni da je automatski sat potrebno nositi 10–15 sati kako bi bio u potpunosti navijen. Aktivnost i kinetička energija pokreću ovaj tip časovnika. To, nažalost, ponekad može predstavljati problem starijim osobama koje se slabije kreću.

Koji su automatski satovi najpouzdaniji?

U nastojanju da proizvedu pouzdan sat, koji se odlikuje najvećom tačnošću, renomirane časovničarske kuće ponudile su satove izvanrednih tehničkih karakteristika.

Novine u pogledu pratećih elemenata prvi je uveo Hublot. Postavljanjem gumene narukvice, dizajner Karlo Kokto osmelio se da ispita granice u dizajniranju ručnih satova. Time je izazvana revolucija koja ima svoje sledbenike širom sveta bezmalo pola veka.

 

Sugestivnim nazivom jedne od svojih najpoznatijih kolekcija Big Bang, Hublot je pobrao simpatije muške i ženske populacije. Udovoljavajući zahtevima za elegancijom, ali i za sportskim elementima, ova kuća je prezentovala i Classic Fusion.

Vanvremenski dizajn, koji odgovara svim ukusima i trendovima, prvo je na šta asocira ime IWC. Časovničarski sistemi koje odlikuje najveća preciznost i plemenitost metala od kojih je izrađeno kućište, čine IWC veoma prepoznatljivim. Sedam kolekcija, od kojih su Pilot i Da Vinci inspirisane umetnošću, malo je reći – ostavljaju bez daha!

Umetnošću je bio inspirisan i Raymond Weil kada je dizajnirao svoje čuvene kolekcije za žene i muškarce. Ponevši ime jednog od najprepoznatljivijih senzualnih plesova, kolekcija Tango je naišla na veliku popularnost među zaljubljenim parovima.

Osim tehnološkim inovacijama, Chopard se istakao implementiranjem dijamanata u neke od svojih najintrigantnijih kolekcija. Happy Sport i Imperiale specifične su ne samo po izvanrednosti dizajna, nego i po ugradnji dragulja. Oivičeni dragim kamenjem ili sa šetajućim dijamantima unutar kućišta, Chopard satovi će oduševiti svaku damu.

Avantura ugrađena u časovnik

Podstaknuti brzinom savremenog života ili sopstsvenom prirodom, mnogi žele da sat na njihovoj ruci ovaploćuje lajtmotiv koji ih pokreće. Treba hitati i grabiti svaki trenutak jer vreme ne čeka! To je ono što poručuju Tag Heuer satovi. Asocijacije koje pobuđuju edicije Formula 1, Aquaracer i Monaco nisu ništa drugo do poziv na akciju.

Žeđ za avanturom i ispitivanjem nepreglednih prostranstava čine idejnu bazu i Ulysee Nardin satova. Kolekcije Marine i Diver kreirane su za muškarce i žene istraživačkog duha. Preciznost hronometarskog mehanizma i nesvakidašnji dizajn, odlike su Executive i Freak edicija.

automatski sat maestro jewelers 5

Ako je vaš favorit Zenith, sigurno je da ćete dobiti časovnik najveće moguće preciznosti, sa tačnošću merenja do jedne desetine sukunde! Chronomaster i Elite samo su neke od kolekcija koje možete pronaći u kući Maestro Jewelers.

Izvanredne konstrukcije, tehničke inovacije i neprevaziđen, luksuzan dizajn, karakteristike su iza koji stojimo. Ustupci se nikada ne smeju činiti u pogledu kvaliteta i zadovoljstva klijenata. To je moto kojim se Maestro Jewelers vodi u svom trodekadnom poslovanju.

Related posts

X