Vodič

UPUTSTVO ZA KUPOVINU DIJAMANTSKOG PRSTENA

Odabir dijamantskog prstena je izuzetno važan zadatak, a svako želi da pronađe što savršeniji prsten. Dijamantski nakit kupujemo različitim povodima, za veridbu, rođenje deteta, rođendan ili nekim drugim povodom. Ali, kako možemo biti sigurni da smo kupili prsten vrhunskog kvaliteta?

Uz pomoć sledećih informacija, naučićete kako da odaberete savršen dijamantski prsten, kao i sve što treba da znate o svetu dijamanata.

KAKO ODABRATI SAVRŠEN DIJAMANTSKI PRSTEN?

kompletno uputstvo za divlji svet dijamanata

BUDŽET

Ovde nema pravila! U prsten uložite onoliko koliko vam mogućnosti dozvoljavaju.

ODGOVARAJUĆA VELIČINA PRSTENA

Ukoliko želite da iznenadite svoju lepšu polovinu, pozajmite neki njen prsten i u juvelirnici izmerite njegovu veličinu.

METAL

Odaberite plemeniti metal. Na raspolaganju su vam belo, žuto, roze zlato i platina.

KVALITET

Pored veličine, na cenu dijamanta, tj. dijamantskog prstena utiče i njegova finoća. Što je veća finoća kamena, prsten je skuplji.

Veličina jeste bitna?

Potražite dijamant sa najvećim karatom (težinom) i najširim Cut-om (brušenjem).

VAŽNO JE ZNATI!
Evo još nekoliko informacija o dijamantima i njihovom “5C” (karakteristikama):

REZ
Cut

TEŽINA
Carat

FINOĆA
Clarity

BOJA
Color

SERTIFIKAT
Certificate

REZ (Cut)

Vrednost za merenje težine dijamanta izražava se u karatu. Jedan karat = 0,2 grama. Težina dijamanta je jedan od ključnih faktora u određivanju cene, iako nije i jedini.

100 jedinica = karat.

50 jedinica = pola karata

25 jedinica = četvrtina karata

BOJA (Color)

Najviša klasifikacija dijamanta je oznaka D. To je potpuno bezbojan dijamant. Najniža klasifikacija dijamanta je oznaka Z. To su dijamanti čija je boja skoro zlatna, ali se i dalje ne smatraju dijamantima u boji. Boja dijamanta može se oceniti golim okom, nije potrebna lupa kao kod procene njihove finoće. Što je kamen žući, to mu je boja lošija.

TEŽINA (Carat)

Vrednost za merenje težine dijamanta izražava se u karatu. Jedan karat = oko 0,2 grama. 50 jedinica = pola karata. Težina dijamanta je jedan od ključnih faktora u određivanju cene, iako nije i jedini. 25 jedinica = četvrt karata. 100 jedinica = karat.

FINOĆA (Clarity)

Finoća svakog dijamanta je takođe jako bitna. Ona se određuje po količini nečistoća u samom dijamantu. Najređi i najskuplji dijamant je sa IF (internally flawless) finoćom ili besprekoran dijamant. Najbolja finoća je u prvoj, drugoj i trećoj grupaciji, a to su dijamanti sa manje ili više nečistoća. Prva grupacija je VVS1 I VVS2 (vrlo vrlo malo inkluzije), druga grupacija je VS1 i VS2 (vrlo malo inkluzije) i treća grupacija je SI1, SI2, SI3 (malo inkluzije). Sve nečistoće unutar dijamanta se golim okom ne mogu videti, što nije slučaj kod boje dijamanta.

SERTIFIKAT (Certificate)

Još jedna jako bitna stavka pri kupovini dijamanata je sertifikat. Svaki dijamant treba da ima svoju ličnu kartu ili sertifikat u kom su označene sve njegove karakteristike. Bez odgovarajućeg sertifikata, vrednost dijamanta je daleko manja.

KAŽI MI KO SI

i reći ću ti koji oblik i stil brušenja ti odgovara

PRINCEZA

Da li sanjaš o tome da budeš princeza? Voliš li otmenu i elegantnu odeću? U tom slučaju, za tebe je kamen sa Princess stilom brušenja.

SAMOSVESNA LIDERKA

Preduzimljiva si i dobro organizovana? Da li si lepak koji drži porodicu na okupu? Ako jesi, za tebe je dijamant sa Marquise stilom brušenja. On će istaći tvoju snažnu ličnost.

TRADICIONALISTA

Preferiraš jednostavan, elegantan stil? Ti si neprimetna devojka iz komšiluka? Onda je za tebe klasična elegancija oličena u dijamantu sa okruglim (brilijant) stilom brušenja.

NEPOPRAVLJIVA ROMANTIČARKA

Voliš cveće i srca? Možda ti je omiljena boja roze? U tom slučaju, za tebe je ženstveni i beskrajno romantični srcoliki dijamant (heart).

STARI SJAJ HOLIVUDA

Da li voliš vintidž stil i antikvitete? Uživaš u sjaju nekih davno prošlih vremena? U tom slučaju, za tebe je Oval oblik.

SAVREMENI ŠIK

Da li si odvažna i spremna da rizikuješ? Posebnu pažnju poklanjaš svom autentičnom stilu? U tom slučaju, za tebe je kruškasti (pear) stil brušenja.

Related posts

X